Het risico dat je het coronavirus oploopt, is in Groningen het laagste van het land

Het risico op een coronabesmetting in Groningen is het laagste van het land. Deze week zakte de zogeheten reproductiegraad volgens de GGD Groningen naar 0,42.

Dat maakte GGD-directeur Jos Rietveld woensdag bekend. De lage reproductiescore betekent dat zich gemiddeld op elke tweeënhalve coronapatient een nieuwe besmetting kan voordoen.

Al week lang geen nieuwe besmettingen in Groningen

Daarmee lijkt het virus in Groningen op zijn retour. Bij een reproductiegraad boven de 1 neemt de besmettingskans toe, daalt die score naar 1 dan is sprake van stabilisatie en zakt hij daaronder dan is de risicogolf over het hoogtepunt heen.

Het coronabeeld in Groningen is nu volgens Rietveld ‘buitengewoon rustig’. De GGD heeft al een week lang geen nieuwe besmetting geregistreerd. De teller staat nu op 352 gevallen in de provincie.

GGD breidt testprogramma per 2 juni fors uit

Deze week lieten 250 mensen zich testen op het virus en ook daar rolden geen nieuwe gevallen uit. Zorgpersoneel kon zich al langer laten testen, nu de basisscholen weer voorzichtig zijn begonnen meldt zich ook personeel uit het onderwijs en de kinderopvang. Sinds deze week kunnen ook mantelzorgers en politiemensen terecht voor een test.

De GGD Groningen kan opschakelen van nu nog 50 tests per dag naar maximaal 1200 als het landelijk testprogramma landelijk wordt opgevoerd. Nu is dat nog beperkt tot risicogroepen, vanaf 2 juni kan iedereen met klachten zich laten testen.

Gezien het risico van een tweede coronagolf in het najaar kijkt de GGD of ze na de zomer op meerdere plekken in de provincie tests kan afnemen. Nu kan dat alleen nog bij het UMCG.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
Video