Coronatest nodig? In Drenthe en Groningen kan dat dezelfde dag nog (terwijl de wachttijd landelijk oploopt tot soms wel drie dagen)

Steeds meer mensen laten zicht testen op corona. Foto: Niels Westra Niels Westra

Landelijk loopt de wachttijd bij coronatestlocaties op tot soms wel meer dan drie dagen, maar in Groningen en Drenthe is dat vooralsnog niet het geval. De GGD’s kunnen de capaciteit nog uitbreiden.

„In principe kan iemand dezelfde dag, of anders de volgende ochtend nog getest worden”, zegt GGD Groningen-woordvoerder Esther Maring.

Ook in Drenthe is het maximum aantal tests nog niet bereikt, laat Veiligheidsregio Drenthe (VRD) woordvoerder Claudia de Boer weten. „We hebbennog steeds voldoende ruimte om testen uit te voeren”, aldus de Boer. Iemand die de GGD belt kan in Drenthe binnen 24 uur getest worden.

Landelijk neemt de druk op coronatestcentra toe. Sinds het RIVM twee weken geleden bekend maakte dat slechts 12,5% van de mensen met coronasymptomen zich liet testen, en het coronavirus her en der opnieuw de kop opsteekt, neemt de vraag naar testen een vlucht. Ook in Groningen en Drenthe, waar desondanks het aantal besmettingen laag blijft.

Opnieuw toename

In de Groningse testlocatie bij het UMCG steeg het aantal afgenomen tests drie weken op rij. Die stijging lijkt ook afgelopen week te hebben doorgezet. UMCG-viroloog Bert Niester laat weten dat vorige week opnieuw drukker was dan de week ervoor. De officiële cijfers maakt de GGD Groningen woensdag bekend.

In Drenthe lieten de afgelopen dagen gemiddeld 366 mensen per dag zich testen op corona. De week daarvoor waren dat nog zo’n 270 per dag. Landelijk steeg het aantal afgenomen tests met 25 procent.

Als het aantal testen verder toeneemt komt de capaciteit bij de GGD’s in Drenthe en Groningen niet direct onder druk te staan. Beide laten weten op te kunnen schalen als dat nodig is. „We monitoren continu de vraag en breiden indien nodig per dag uit”, zegt de Boer van de VRD. Viroloog Niesters zegt zich geen zorgen te maken dat de UMCG richting de maximale testcapaciteit gaat. Bovendien heeft het UMCG nog opties om verder uit te breiden.

Meerdere locaties

Sinds 1 juni kan iedereen met klachten zich laten testen. In Groningen kan dat alleen bij het UMCG, terwijl buurprovincies Friesland (3) en Drenthe (2) al langer meerdere locaties hebben. Vanaf september wil GGD Groningen twee vaste locaties openen in de provincie. Maring kan geen antwoord geven op de vraag waarom Groningen niet eerder een extra testlocatie had.

De recente forse toename van het aantal testen is niet de reden voor het openen van extra locaties, laat de GGD weten „Maar het één komt nu wel goed samen met het andere”, erkent woordvoerder Esther Maring.

De extra testlocaties, waarvan nog onduidelijk is hoe ze er precies uit gaan zien, zijn bedoeld om de lange reistijd voor inwoners uit bijvoorbeeld Delfzijl of Winschoten weg te nemen. Alleen bij uitzonderlijke gevallen, wanneer iemand bijvoorbeeld te ziek is om te reizen, komt de GGD thuis testen.

menu