Corporatie zet sloop in Loppersum door

Woningcorporatie Wierden en Borgen uit Bedum zet de sloop- en nieuwbouwplannen van ruim veertig woningen in vier straten in Loppersum door.

Volgens directeur-bestuurder Rinze Kramer staat 70 procent van de betrokken huurders achter de plannen. Kramer gaat begin volgende maand opnieuw in gesprek met de bewonerscommissie die opkomt voor de belangen van de huurders. Zij wonen in huizen aan de Duursumerweg, Badweg, Pomonaweg en Verbindingsweg in Loppersum.

Nieuwbouw

Aanvankelijk werd gekoerst op het doorvoeren van versterkingsmaatregelen in de twee-onder-een- kaphuizen die zij bewonen. De aannemer was al besteld om de maatregelen uit te voeren, toen bleek dat nieuwbouw nagenoeg even duur is als versterken. Een deel van de bewoners vormde spontaan een actiecomité dat aandrong op nieuwbouw. Toen ook de gemeenteraad van Loppersum zich uitsprak voor nieuwbouw, liet Wierden en Borgen de versterkingsplannen varen.

Het alternatief sloop gevolgd door nieuwbouw werd in eerste instantie goed ontvangen, zegt Kramer. Er ontstond gemor toen bleek dat er geen ruimte is voor herbouw van hetzelfde aantal woningen. Dat worden er dus minder dan veertig. Hoeveel minder, kan Kramer nog niet zeggen. ,,Alle bewoners willen in principe terug. Dat zit er helaas niet in. Daardoor is onvrede ontstaan.’’

Felle protesten

Ruim een week na de presentatie zocht een twaalftal huurders via RTV Noord de publiciteit. Zij spraken zich uit tegen de sloop- en herbouw. ,,Ze kriegen ons hier mit gain peerd en woagen vot’’, werd er dreigend bij gezegd.

Directeur Kramer had deze felle protesten niet verwacht, al toont hij wel begrip. ,,De huurders zitten al twee jaar in spanning. Wachten op nieuwbouw kan nog twee jaar duren. Ondiplomatiek gezegd: dit is klote voor de bewoners.’’ Dit temeer omdat het geen vrijblijvende plannen zijn. ,,De veiligheid staat op het spel.’’ Toch heeft Kramer goede hoop dat hij er met de bewonerscommissie uitkomt. Als het nodig is, gaat hij vervolgens ook met individuele huurders om de tafel, zegt hij.

Kramer: ,,Ik heb twintig jaar ervaring met sloop van huurwoningen. Verzet van huurders tegen sloop heb ik vaker meegemaakt. Uiteindelijk stellen we een termijn dat huurders hun huis moeten verlaten. Als dat onverhoopt binnen de gestelde termijn niet gebeurt, kunnen we de rechter inschakelen. In de afgelopen twintig jaar heb ik gelukkig niet meegemaakt dat dit nodig was.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.