Corporaties aardbevingsgebied: ‘Snel helderheid over versterking 1588 huizen’

De bewoners van 1588 huizen in het Groningse aardbevingsgebied moeten nu snel duidelijkheid krijgen over de vraag of hun woning onveilig is of niet. Waar de veiligheid in het geding is, moet met spoed worden versterkt.

Dat stellen de acht woningcorporaties in het gebied in een gezamenlijke verklaring. Zij willen snel doorpakken, nu minister Wiebes heeft toegezegd dat de versterking van 1588 huizen in Appingedam, Ten Boer, Overschild en Delfzijl hoe dan ook door gaat.

Deels niet meer nodig

De minister houdt vast aan de afspraken die zijn gemaakt over deze groep woningen. Daarvoor lag al een versterkingsadvies op de plank, maar de Mijnraad heeft berekend dat dat deels niet meer nodig is. Nu de gaswinning in Groningen wordt beëindigd, lopen de aardbevingen de komende jaren naar verwachting terug.

De Nationaal Coördinator Groningen brengt nu samen met het Rijk en de regionale overheden in kaart welke van de 1588 woningen nog om veiligheidsredenen moeten worden versterkt, en welke op basis van de gemaakte afspraken. In september moet er een antwoord op die vraag op tafel liggen.

‘Eindelijk’ concrete plannen maken

De corporaties willen binnen die termijn uitsluitsel zodat ze na drie jaar wachten ‘eindelijk’ concrete plannen kunnen maken met hun huurders. Dan gaat het om 1100 van de betreffende 1588 huizen. De rest betreft koopwoningen.

Per adres moet nu helder worden of de veiligheid nog in het geding is na Wiebes’ gasbesluit, of niet. In het eerste geval moet er met spoed worden versterkt of gesloopt voor vervangende nieuwbouw. In het tweede geval kan worden volstaan met minder of mogelijk zelfs zonder versterking.

Huurders moeten snel weten waar ze aan toe zijn

Na drie jaar onzekerheid moeten bewoners nu snel weten waar ze aan toe zijn, zegt directeur Gerke Brouwer van Marenland in Appingedam. Die corporatie bezit met bijna vijfhonderd huizen in de wijk Opwierde-Zuid eigenaar van veruit de meeste van de 1588 woningen. Acantus heeft er bijna vierhonderd en Groninger Huis ruim 220.

De corporaties zijn volgens Brouwer blij met de ontwikkelingen van de laatste weken. Eerder dreigden ze nog met de rechter om Wiebes te dwingen door te gaan met versterken. Die drukt dit voorjaar plotseling op de pauzeknop drukte in afwachting van onderzoek naar de veiligheidswinst van het dichtdraaien van de gaskraan.

De corporaties zijn blij dat er nu toch geld en duidelijkheid komt, zegt de Marenland-directeur. “Wij willen samen met huurders en gemeenten bouwen aan toekomstperspectief voor onze bewoners. We kunnen eindelijk aan de slag met een veilig Groningen én met wat we mensen hebben beloofd”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.