Corporaties eisen snel duidelijkheid over versterking huurwoningen

In een brandbrief aan de Tweede Kamer eisen de dertien woningbouwcorporaties in het aardbevingsgebied duidelijkheid over de versterkingsoperatie.

De corporaties maken zich grote zorgen over de gang van zaken. De versterking van huurwoningen in het gebied komt niet van de grond. Ook zijn er vragen. Over de veiligheid van woningen, normen, kosten en investeringen.

'Vijf voor twaalf'

,,Het is vijf voor twaalf’’, vindt directeur Rinze Kramer van corporatie Wierden en Borgen. ,,Wij hebben 5200 huizen waar de bewoners vrolijk wonen, maar wij kunnen ze niet vertellen of die huizen veilig zijn. Ik ben nog het meest bezorgd dat er geen goede norm is of een woning veilig is of niet. En die onduidelijkheid is ook een steeds groter probleem voor de huurders.’’

,,We moeten constateren dat we met 150 versterkingen van woningen en duizenden herstelde schades nog niet veel verder zijn. De bevoegde instanties laten onduidelijkheid bestaan over alle relevante vragen’’, schrijven de woningstichtingen.

Ze eisen snel duidelijkheid op vijf punten: aardbevingen, veiligheid, versterken, geld en verantwoordelijkheid.

In de brief herinneren ze de Kamer er aan dat ze vorig jaar met minister Kamp afspraken dat er nog dat jaar 1650 woningen zouden worden versterkt. De teller staat nu op slechts 150, terwijl er nog wordt gewerkt aan nog eens 375 stuks.

Hogere kosten

Inmiddels blijkt dat de kosten per woning veel hoger zijn dan afgesproken. In Loppersum zijn de kosten voor het versterken en verduurzamen van een huis ruim anderhalf tot twee ton. Bovendien vindt de NAM de versterkingen zwaarder dan nodig. De corporaties vrezen dat de resterende 1000 huizen niet meer voor 2020 gereed zijn.

Volgens De Boer is het niet uitgesloten dat de huren verhoogd moeten worden. ,,Dat dreigt inderdaad te gebeuren. Wanneer wij extra maatregelen moeten nemen, bijvoorbeeld omdat we niet zeker weten of huizen veilig zijn, moeten we daar kosten voor maken en iemand moet die ophoesten’’, zegt De Boer.

Kramer: ,,Alles wat we extra uitgeven, gaat ten koste van de huurders. Het geld moet ergens vandaan komen.’’

In het gasgebied wonen 120.000 huurders in 60.000 sociale huurwoningen. De Kamercommissie voor Economische Zaken is maandag in het gebied, maar er is geen ontmoeting gepland met de corporaties.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.