Corporaties sluiten zich aan bij aardwarmteproject

Vier woningbouwcorporaties in de stad Groningen laten om te beginnen circa 2500 sociale huurwoningen in de wijken Selwerd, Paddepoel en Vinkhuizen, portiekflats en jongerenflats, verwarmen met geothermie in plaats van met gas.

Ze tekenden woensdagmorgen in de Bovenkamer van Groningen, een van de oude watertorens in de stad, een contract met WarmteStad. Voor die organisatie kwam de ondertekening net op tijd. Volgende week nemen gemeenteraad en Waterbedrijf Groningen -de eigenaren van WarmteStad- definitief een besluit over de oprichting van het Waternet Noord-West.

Voldoende woningen

Er is woensdagmiddag ook nog een raadscommissie over het bijzondere project. Wethouder Mattias Gijsbertsen (GroenLinks) kan daar nu melden dat de gewenste starthoeveelheid (3500 woningen) binnen is. De Hanzehogeschool ondertekent later deze week. Van Wijnen had dat eerder al gedaan voor de nieuwe studentenflat aan de Zonnelaan. Uiteindelijk wil Warmtenet meer dan 10.000 wooneenheden verwarmen.

De voorbreidingen duurden lang omdat het project uniek is. De corporaties schakelden gezamenlijk drie externe experts in om de nieuwe contracten te beoordelen. Volgens Meino Nijhoff van Nijestee, die in één klap 10 procent van haar woningbezit verduurzaamt, gaat 80 procent van de bewoners er financieel iets op vooruit, al gaat het om een paar euro per maand.

,,Anderen zijn misschien een paar euro meer kwijt dan nu. Dat kunnen we niet voorkomen omdat het afhankelijk is van het verbruik.’’ Het warmtenet is relatief duurder bij minder verbruik. Hij verwacht dat huurders later zelf nog meer profijt kunnen hebben van het systeem.

Gas raakt op

Directeur-besturuder Auke de Vries van Patrimonium zegt dat de omschakeling in goed overleg met bewoners gaat. Hij vindt het logisch dat de corporaties meedoen. ,,De gemeente heeft een visie om te verduurzamen en de mogelijkheid is er. Dan moet je het doen, want het gas raakt op. Als we het niet doen doen, komen wij -of onze kinderen of kleinkinderen- de gevolgen op een gegeven moment tegen.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.