Crematoriummarkt oververhit? Rechter vindt van niet: Dela Hoendiep stap dichterbij

De gemeente Groningen mag een omgevingsvergunning verlenen voor de bouw van een crematorium met uitvaartcentrum in het Westpark langs het Hoendiep tussen Hoogkerk en Groningen. Dit blijkt uit een uitspraak van de voorzieningenrechter van de Raad van State.

Die wees vrijdag twee schorsingsverzoeken af. Vorige maand stapten crematieconcurrent Respectrum en een bewoner van het Hoendiep naar Den Haag om het bestemmingsplan voorlopig tegen te houden.

Bouw op korte termijn

Algemeen Belang en Dela Uitvaartverzorging die het nieuwe crematorium willen bouwen, hebben in april bij de gemeente de vergunningsaanvraag ingediend. De gemeente heeft laten weten dat de vergunning snel verleend kan worden zodat de bouw op korte termijn kan starten.

Concurrent: ’Markt te klein voor nieuw crematorium Hoendiep’
Lees verder

Concurrent in Tynaarlo

Respectrum opende begin dit jaar een crematorium in Tynaarlo dat 11 miljoen euro heeft gekost. Het uitvaartbedrijf vreest dat de investering niet kan worden terugverdiend met de concurrentie van Algemeen Belang en Dela op twee kilometer afstand. De voorzieningenrechter vindt het aannemelijk dat er in ieder geval de komen tien jaar voldoende vraag zal zijn naar cremeren waardoor er geen overaanbod komt aan crematoria.  

Bewoner van het Hoendiep Piet Siertsema werd vrijdag eveneens door de Raad van State met lege handen naar huis gestuurd. De voorzieningenrechter vindt het niet onaanvaardbaar dat hij uitvaartplechtigheden en een strooiveld naast zijn tuin krijgt.

Het crematoriumgebouw zelf komt op 155 meter afstand. Siertsema vindt ook dat het gebied waar Dela wil bouwen stedelijk ecologisch waardevol is, maar de Raad van State stelt dat voor het gebied geen beschermingsregiem geldt.

Voorlopig

De uitspraak van de Raad van State is voorlopig. Vorig jaar november werden ook al twee schorsingsverzoeken tegen het bestemmingsplan afgewezen. Later dit jaar dient de bodemprocedure waarin de Raad van State een definitieve uitspraak doet.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.