Noord-Nederland is in trek voor drugslabs. Vorig jaar werden in totaal elf productielocaties voor synthetische drugs opgerold. Een jaar eerder waren dat er zes.

De provincies Groningen en Drenthe horen tot de grootste stijgers in Nederland. Landelijk is sprake van een toename met 23,5 procent. ,,Een forse stijging’’, zegt Joop de Schepper, hoofd Operatiën van de Politie Eenheid Noord-Nederland.

loading  

Het landelijk gebied, de goede logistiek in Nederland en de jacht op drugsmisdaad elders in het land maken Groningen, Drenthe en Friesland populair onder de steeds maar groeiende groep drugscriminelen. Met een beetje kennis van zaken is het vrij eenvoudig de benodigde grondstoffen het land in te krijgen en naar Noord-Nederland te transporteren.

Om vervolgens in afgelegen boerderijen en loodsen drugs als Crystal meth , MDMA, amfetamine en GHB te vervaardigen en die productie vrij ongezien weer te verspreiden en te exporteren. De Schepper: ,,Ook in het Noorden zijn we kwetsbaar.’’

Steeds meer dumpingen van chemisch drugsafval

In de drie Noordelijke provincies is ook een stijging waargenomen van het aantal dumpingen van chemisch drugsafval. De grote cocaïnewasserij die in Nijeveen werd ontdekt vorig jaar augustus is niet meegeteld in de cijfers die de landelijke politie vandaag presenteert. In de manege was weliswaar een drugslab ingericht, maar cocaïne is geen synthetische drug.

Meer en betere opsporing spelen een rol bij het in kaart brengen van productie- en opslaglocaties. Zo kraakte de politie vorig jaar cryptofoonaanbieder EncroChat en las wekenlang mee met versleutelde chatberichten van criminelen.

loading  

In Noord-Nederland loopt bovendien een pilot met de focus op drugscriminaliteit en ondermijning. Drie interventieteams met in totaal 21 man werken informatiegestuurd om sneller in te kunnen grijpen en bendes en dealers in een zo vroeg mogelijk stadium de kop in te drukken.

Boer in geldnood zwicht voor flinke huur

Aan de andere kant houdt de politie er rekening mee dat meer criminelen zich vestigen in het Noorden. Er is dus meer nodig om drugscriminaliteit en vermenging van de onder en bovenwereld in te dammen. Dat valt niet mee, erkent ook De Schepper, want het grote geld heeft een aanzuigende werking.

Een agrariër in geldnood zwicht nogal eens voor de flinke huur die wordt geboden voor een afgelegen loods, al dan niet bewust. ,,Ook anderen zijn kwetsbaar. Neem de installateur, die niet zozeer crimineel is, maar wel wat wil bijverdienen met trekken van leidingen. En voor een voetbalclub in nood kan een rijke sponsor ook moeilijk zijn te weerstaan.’’

loading

Campagne om drugslabs te signaleren

Samenwerking met justitie, gemeenten en vooral ook met burgers is volgens het hoofd operatiën noodzakelijk om het tij te keren. Omwonenden zijn erg belangrijk als het gaat om het signaleren van drugslabs en het delen van informatie met de politie. Om die reden start volgende week de campagne ‘Niet onder mijn neus’, in samenwerking met het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum en landbouworganisatie LTO.

,,Hiermee willen we burgers bewust maken van criminaliteit’’, zegt De Schepper. “We gaan dieper in op hoe je de signalen van criminaliteit in jouw omgeving kan herkennen én wat jij kan doen om ons te helpen in de opsporing en handhaving. Alle informatie is welkom, hoe klein ook. Soms kan een klein detail nét het missende stukje zijn in de puzzel die wij moeten leggen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Ondermijnende criminaliteit