Crisis in coalitie provincie Groningen

Een plan voor 150 woningen in Blauwestad zorgt voor oplopende spanningen binnen het provinciebestuur en de coalitie van SP, CU, GroenLinks, CDA en D66.

SP

De Socialistische Partij (SP) ligt dwars. SP-gedeputeerde Eelco Eikenaar en zijn fractie zijn tegen het bouwplan dat het woon- en watergebied in de gemeente Oldambt een lift moet geven. De angst bestaat dat de bouw van een ‘oud-Hollands havenstadje’ door Geveke concurrerend werkt en de nekslag is voor de ontwikkeling van woningbouw in omliggende gemeenten in krimpgebied Oost-Groningen.

De harde opstelling van de SP is aanleiding voor crisisberaad. De coalitie steekt 15 juni al voor de tweede keer de koppen bij elkaar om uit de impasse te komen. Gedeputeerde Staten moeten een knoop doorhakken. Bouwbedrijf Geveke blijkt al bijna een jaar te overleggen met de provincie en is het wachten beu.

Bouwlust in bedwang

Geveke wil beginnen met de verkoop van de eerste fase, een plan voor 36 woningen van 145.000 tot 185.000 euro in het Havenkwartier aan de boorden van het Oldambtmeer. De Oost-Groningse gemeenten, inclusief de gemeente Oldambt, zetten de hakken in het zand. Burgemeester en wethouders van Oldambt eisen compensatie voor de buurgemeenten en verwachten een voorstel van de provincie. Ook daarover mogen Gedeputeerde Staten en de collegepartijen zich buigen. In een regio met krimp en al veel onverkoopbare goedkope woningen, wordt de provincie geacht de bouwlust van gemeenten in bedwang te houden. Diezelfde provincie heeft als eigenaar van Blauwestad, waar nu 183 woningen staan, belang bij de ontwikkeling van dit bouwproject.

Gedeputeerde Henk Staghouwer (ChristenUnie), verantwoordelijk voor Blauwestad, piekert er niet over om pas op de plaats te maken. Bij de behandeling van de jaarrekening 2015 van de provincie werd woensdag duidelijk dat het bouwproject financieel nog aan de goede kant van de streep staat, maar dat er wel iets moet gebeuren.

De aanleg van Blauwestad heeft 130 miljoen euro gekost. Door tegenvallende verkoop is 70 miljoen afgeboekt. Nieuwe verliezen hangen in de lucht als de woningbouw daar niet vlotter van de grond komt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.