'Crisis toont belang van dorpshulp aan'

Wedde is een van de dorpen die met Marian Beltman (midden) een dorpsondersteuner heeft. Foto: Archief Huisman Media

De coronacrisis heeft nog eens duidelijk gemaakt hoe belangrijk door professionele dorpsondersteuners aangestuurde zorgprojecten zijn.

Dat stelt Inge Zwerver van de Vereniging Groninger Dorpen (VGD).

,,Waar zo’n betaalde dorpsondersteuner of vergelijkbare kracht actief was toen de crisis uitbrak, kon meteen hulp worden geboden aan mensen die werden geraakt door die crisis’’, zegt zij. ,,In andere dorpen was die aanpak het voorbeeld bij het opzetten van een hulpsysteem.’’

Dorpsondersteuners zijn spinnen in het web van zorgprojecten die in enkele Groninger dorpen lopen, in de gemeenten Westerwolde en Delfzijl bijvoorbeeld. Ze worden ingeschakeld door dorpsbewoners die hulp nodig hebben, bijvoorbeeld bij het halen van medicijnen, en sturen vrijwilligers naar die dorpsbewoners toe om hulp te bieden.

Zorgkosten dalen

Een onlangs gepubliceerd onderzoeksrapport, gemaakt in opdracht van onder meer de VGD, stelt dat het welbevinden van de geholpen mensen stijgt door die aanpak en dat zorgkosten dalen.

Daar komen, aldus Zwerver, de ervaringen in de crisis bij. Daarin werden zo’n 40 zorgprojecten in dorpen opgezet. Zo worden voor ouderen boodschappen gedaan of zijn er telefoondiensten waarbij ze vaak worden gebeld.

,,Lopende zorgprojecten dienden hierbij dus regelmatig als voorbeeld’’, zegt Zwerver. ,,We hopen dat meer gemeenten nu geld voor een dorpsondersteuner geven of een vergelijkbare aanpak, want het kan natuurlijk ook anders dan met een dorpsondersteuner. Waardoor in meer dorpen, ook na de crisis, structureel bewoners hulp krijgen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen