Cruiseschip AIDAnova hoeft niet aan de ketting; vanavond verlaat ze de Eemshaven definitief

Met een vertraging van 26 dagen vertrekt cruiseschip AIDAnova vanavond vanuit de Eemshaven naar Bremerhaven.

,,Het schip is uitvoerig getest en twee keer voor enkele dagen de Noordzee op geweest. Het vaart prima. We kunnen haar nu officieel overdragen aan rederij AIDA”, zegt Peter Hackmann, woordvoerder van de Meyer Werft in Papenburg.

Brand uitgebroken

Daarmee komt een einde aan een turbulente periode, waarbij aan boord brand uitbrak van het schip dat als eerste cruiseschip volledig op LNG kan varen. Het varen op die groene brandstof is een noviteit in de cruisebranche. Inmiddels hebben andere rederijen ook schepen besteld die op LNG varen.

De primeur voor de Meyer Werf is echter overschaduwd door de brandstichting. Op 24 oktober brak op dek 14 in twee cabines brand uit. Forensisch onderzoek bracht aan het licht dat er twee brandhaarden waren en dat de brand is aangestoken.

Video materiaal uitgelezen

De politie Noord-Nederland heeft het onderzoek nog niet afgerond. Vorige week is nog met talloze getuigen gesproken en ook is er inmiddels veel video materiaal uitgelezen. Tot een afronding van de zaak is het nog niet gekomen. De kapitein en bemanning van het cruiseschip is echter geen vaarverbod opgelegd. Het bijna 1 miljard euro kostend en 337 meter lange schip hoeft niet aan de ketting.

Morgen vindt de overdracht in Bremerhaven plaats, dat is met name gunstig voor het betalen van belasting. Daarna koerst het schip rechtstreeks naar vakantie eiland Tenerife, waar op 19 december de eerste gasten aan boord gaan. Een aantal minicruises heeft AIDA Cruises moeten annuleren.

Extra havengelden voor Groningen Seaports

Voor Groningen Seaports betekent het oponthoud van het cruiseschip extra inkomsten aan havengelden. ,,Een cruiseschip is voor de Eemshaven sowieso een krent in de pap. Niet alleen Groningen Seaports profiteert. De economische spin off is groot. Veel bedrijven in de regio verdienen aan zo’n schip. Beveiligers, schoonmakers, hoteliers, bloemisten, noem maar op”, weet woordvoerder Marie-Lou Grégoire van Groningen Seaports.

Hoeveel belastinggeld Groningen Seaports int wil ze niet kwijt. ,,Maar voor de AIDAnova krijgen we in ieder geval twee maanden aan havengeld.”

menu