CultuurClick Groningen dreigt met de rechter

CultuurClick Groningen overweegt de provincie voor de rechter te slepen. De instelling die basisscholen steunt bij het geven van cultuuronderwijs, voelt zich ten onrechte aan de kant gezet.

Volgens de provincie levert CultuurClick Groningen onvoldoende kwaliteit. De inzet van de instelling zou weinig sprankelend zijn en de resultaten onduidelijk geformuleerd. De provincie baseert zich op het advies van de Kunstraad Groningen.

Verontwaardigd

Ab Meijerman, interim-directeur van CultuurClick Groningen, is verontwaardigd. Volgens hem is het advies van de Kunstraad bevooroordeeld en slecht onderbouwd. CultuurClick Groningen had met cultuurorganisaties VRIJDAG en K&C Drenthe een gezamenlijke subsidieaanvraag ingediend voor de nieuwe periode 2017-2020.

In juli kregen de drie instellingen te horen dat de aanvraag was afgewezen. Daarop vroegen de provincie en de gemeente Groningen de drie instellingen opnieuw een aanvraag in te dienen. CultuurClick Groningen maakte tegen de gang van zaken bezwaar bij de beroepscommissie rechtsbescherming van de provincie. Na rijp beraad verklaarde de beroepscommissie het bezwaar tegen het afwijzen van de eerste aanvraag gegrond. Gedeputeerde Staten waren bij de beoordeling onzorgvuldig te werk gegaan.

Opnieuw advies

Daarop vroeg het provinciebestuur de Kunstraad Groningen opnieuw om advies. Hoewel iets vriendelijker geformuleerd, kreeg CultuurClick Groningen weer een kritische beoordeling. Voor de instelling staat er veel op het spel. Als de gevraagde subsidie van 340.000 euro niet wordt verstrekt, is de instelling ter ziele en staan zes medewerkers op straat. Inmiddels heeft K&C Drenthe afzonderlijk aanspraak gemaakt op de begeleiding van het cultuuronderwijs in Groningen. Meijerman: ,,Helaas moeten we constateren dat K&C Drenthe niet bereid is medewerkers en dus de opgebouwde kennis en expertise die wij hebben opgedaan over te nemen.’’

K&C Drenthe heeft bij de provincie Groningen een plan ingediend waarmee de banden met basisscholen op het gebied van cultuur moeten worden aangehaald.

‘Raar’

,,Dat is raar’’, zegt Meijerman. ,,We overwegen naar de rechter te stappen omdat wij nu ten onrechte aan de kant worden gezet. CultuurClick Groningen levert goed werk. Dat vinden ook de scholen.’’

Gedeputeerde Fleur Gräper (D66) bevestigt dat de provincie graag in zee gaat met K&C Drenthe. Deze instelling is aanspreekpunt voor een landelijk cultuurprogramma dat in het Noorden en in samenwerking met scholen wordt uitgevoerd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.