Cultuurcluster Ebbingekwartier in 2019 klaar

In 2019 verrijst in het Ebbingekwartier een fonkelnieuw onderkomen voor Het Houten Huis, Club Guy & Roni en de Noorderlingen. Het nieuwe pand, dat bijna 4,5 miljoen euro kost, komt aan de Bloemsingel en de Kolendrift naast de Machinefabriek waar nu het Noord Nederlands Toneel in zit.

Hiermee komt een einde aan het huisvestingsprobleem van een aantal instellingen. Zo moest Club Guy & Roni de Noorderkerk verlaten en wordt voorkomen dat zowel De Steeg als Het Houten Huis ‘dakloos’ raken.

Ook verwacht het college dat het Ebbingekwartier nu aantrekkelijker wordt om te wonen. Omwonenden op de hoek van de Bloemsingel staan niet te juichen over de komst van de nieuwe ‘buren’. Zij voelen er niets voor straks verstoken van zonlicht tegen een stenen muur aan te kijken.

Voor de nieuwbouw is het noodzakelijk dat één van de twee villa’s, die eigendom zijn van de Rijksuniversiteit Groningen, tegen de vlakte gaat. In beide villa’s zit nu anti-kraak.

De gemeente schrijft voor het ontwerp een prijsvraag uit voor architecten. De instellingen betalen straks een hogere huur, maar wethouder Paul de Rook (D66) van cultuur belooft zij worden gecompenseerd

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.