Curator krijgt tijd voor Meerweg

Curator Henk de Groot krijgt van de eigenaren van de grond van de Helder’s Werf aan de Meerweg de tijd om het faillissement af te wikkelen.

Investeerder Ino de Leeuw moest enkele weken geleden het project in het faillissement storten, omdat hij de dure woningen niet verkocht kreeg. De aanloopkosten waren hoog en van inkomsten was nog geen sprake. Tegelijk zat hij met het probleem dat hij begin deze week conform het contract een substantieel deel van de grondprijs aan de erven Helder moest betalen. Toen hij enkele jaren geleden in het project stapte, hoopte hij rond deze tijd het plan aan de zuidoever van het meer financieel afgerond te hebben.

Faillissement

,,De eigenaren van de grond, de erven Helder, gunnen mij nu de tijd tot maart volgend jaar om het faillissement op nette wijze af te wikkelen en te proberen het plan in een andere opzet toch nog te kunnen realiseren’’, zegt curator De Groot van Dommerholt Advocaten. In het oorspronkelijke plan kostten de vrijstaande woningen circa 1 miljoen euro per stuk. In een schriftelijke reactie noemt De Leeuw de lange aanlooptijd naar het project en de vertraagde reconstructie van de Meerweg als oorzaken voor het debacle.

De erven zijn akkoord gegaan met een aanzienlijke verlaging van de prijs van de twee kavels die nog te koop zijn. Een kavel was al voor het faillissement verkocht aan een familielid van de erven Helder. De plek aan de Meerweg draagt deze naam, omdat botenbouwer Helder daar zijn befaamde zeilboten van het type 16 kwadraat maakte.

Verlaging van de prijs

,,Er is overeenstemming over de verlaging van de prijs van de twee resterende kavels die nu voor 385.000 en 355.000 euro bij makelaar Lieberom in Haren in de verkoop zijn. We hopen met deze prijzen interesse te wekken en het plan van deze luxe woningen aan het Paterswoldsemeer toch nog te kunnen afronden’’, stelt De Groot.

Na het bekend worden van het faillissement, begin juli, meldden zich acht overnamekandidaten. ,,Serieuze partijen, maar na rekenwerk kwamen ze tot de conclusie dat het project met die hoge grondprijzen te weinig marge en te grote risico’s bracht. Alle acht hebben toen afgezien van overname. Wat restte was overleg met de erven Helder om de grondprijs te verlagen.’’ De Groot denkt niet dat het plan wezenlijk verandert. ,,Het bestemmingsplan laat daarvoor weinig ruimte.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.