Cyberhack Medisch Centrum Leeuwarden kwam door laks optreden ziekenhuis

De cyberhack die afgelopen maand het externe dataverkeer bij ziekenhuis MCL plat legde was te wijten aan laks optreden in eigen huis. FOTO EPA/SASCHA STEINBACH

De cyberhack die afgelopen maand het externe dataverkeer van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) plat legde was te wijten aan laks optreden in eigen huis.

De ziekenhuisorganisatie erkent dat in antwoord op vragen van zorgminister Bruno Bruins. Op 15 januari werd het dataverkeer stilgelegd. Het MCL ontdekte dat hackers toegang probeerden te krijgen tot de ict-systemen.

Het Nationaal Cyber Security Centrum had half december al gewaarschuwd voor een lek in de zogenoemde Citrix-servers, die door honderden organisaties en bedrijven in gebruik zijn. In de Tweede Kamer stelde de SP er vragen over. De partij vroeg zich af waarom het zo kon misgaan.

Mea culpa

Het MCL komt met een mea culpa richting zorgminister Bruno Bruins. ,,Het MCL heeft mij laten weten de workaround van medio december 2019 niet tijdig te hebben uitgevoerd. Het MCL heeft mij gemeld daar onderzoek naar te doen’’, aldus de minister.

Er zijn geen aanwijzingen dat er data zijn gelekt. De patiëntveiligheid is, ook volgens de minister, niet in gevaar geweest. De systemen zijn inmiddels weer in de lucht.

menu