D66 Appingedam: ‘Trauma over Delfzijl duurde veel te lang’

Gemeentebelangen (GB) moet als grootste partij in Appingedam afstand nemen van haar traumatische opstelling ten opzichte van buurgemeente Delfzijl.

Die oproep had D66-fractievoorzitter Cees van Ekelenburg eind vorige week willen doen tijdens een raadsdebat in Appingedam over de herindeling. Wegens verblijf in het buitenland kon hij er niet bij zijn. Het verzoek van de eenmansfractie om iemand anders de visie te laten voorlezen, werd niet gehonoreerd. Om die reden stuurde D66 de verklaring dit weekeinde naar de krant.

Volgens Van Ekelenburg is Gemeentebelangen vijftig jaar geleden opgericht om een herindeling met Delfzijl te voorkomen. Lange tijd zette de lokale partij in op blijvende zelfstandigheid van Appingedam. Uit angst voor de dominante positie van Delfzijl koos GB pas in 2014 voor herindeling en wel voor de maximale variant: de supergemeente G7 bestaande uit zeven Noord-Groningse gemeenten. Het CDA in Appingedam wilde aanvankelijk fuseren met Delfzijl, Eemsmond en Loppersum (DEAL). Om aan de huidige coalitie met GB te mogen deelnemen maakten de christendemocraten de switch naar de G7. Ook PvdA en ChristenUnie kozen later voor G7. Alleen SP en D66 omarmden DEAL/DAL, aldus Van Ekelenburg.

D66 keerde zich steeds tegen G7. Voorman Van Ekelenburg typeerde de supergemeente eerder al eens als ‘megalomane droom van bestuurders die lijden aan een calimerocomplex’. Volgens D66 zorgde de kokervisie richting G7 van met name de lokale partij GB er voor dat Appingedam in het tactisch spel rond de herindeling geen rol speelde. ,,De keus voor DEAL van Loppersum en Delfzijl is hier jarenlang genegeerd en als kortzichtig bestempeld. DEAL werd pas erkend toen het te laat was.’’

Met de boze brief die nu naar de provincie gaat, doet Appingedam volgens Van Ekelenburg aan rouwverwerking in plaats van aan zelfevaluatie. ,,Wat ik mis, is dat de hand in eigen boezem wordt gestoken. De provincie krijgt alle schuld. Die moet ook komen met een oplossing voor de drie DAL-gemeenten zonder dat Appingedam zelf een standpunt inneemt.’’

Volgens Van Ekelenburg staat Appingedam niet veel anders te doen dan kiezen voor de DAL-variant. Want blijvende zelfstandigheid is geen optie. En afzien van herindelen is slecht voor Appingedam en de beide andere gemeenten, meent hij.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.