D66 pleit voor onafhankelijke inspecteurs in bevingsgebied

De inspecties van de schadegevallen aan het rand van het bevingsgebied moeten worden uitgevoerd door onafhankelijke inspecteurs. Dat vindt Kamerlid Stientje van Veldhoven van D66.

Van Veldhoven reageert daarmee op het plan van Nationaal Coördinator Hans Alders, die samen met de NAM heeft afgesproken dat 1800 schadegevallen aan de rand van het aardbevingsgebied alsnog snel worden onderzocht. De NAM wachtte daar tot nu toe mee omdat uit onderzoek van Arcadis bleek dat de kans op aardbevingsschade in die randgebieden verwaarloosbaar is. Nieuw onderzoek van de TU Delft verwijst die bevindingen van Arcadis echter naar de prullenmand.

Snelheid is belangrijk

„Het is goed dat de schadegevallen aan de rand alsnog worden onderzocht”, zegt Van Veldhoven, die schriftelijke vragen over de kwestie heeft gesteld aan minister Henk Kamp (VVD). „En het is ook goed dat dat snel gebeurt. Mensen hebben al zo lang gewacht.”

Maar kwaliteit zeker ook

Maar snelheid is niet het enige, aldus de D66’er. „De inspecties moeten objectief, onafhankelijk en kwalitatief hoogwaardig zijn. Mensen moeten vertrouwen hebben in de inspecteurs. Toevallig stond ik deze zomer op de camping in Spanje naast mensen uit Loppersum. Zij vertelden over een scheur in hun huis die door de NAM is hersteld. Die scheur kwam terug. Precies dezelfde scheur. Toen oordeelde de NAM dat het niets met de aardbevingen te maken had. Dat kan dus niet hè.”

Kritiek van het Groninger Gasberaad

Het Groninger Gasberaad reageerde kritisch op Hans Alders, die deze week ineens met een plan van aanpak voor de schades buiten de zogenaamde contouren op de proppen kwam. Alders had het plan met de NAM al helemaal doorgesproken. De maatschappelijke organisaties in het Gasberaad hadden ook graag meegedacht. Ze plaatsen hun vraagtekens bij de onafhankelijkheid van de inspecties.

Begrijpelijk, oordeelt Van Veldhoven. „Ik kan me dat goed voorstellen. De onafhankelijkheid van de inspecteurs moet buiten kijf staan. Net als bij de controles midden in het bevingsgebied trouwens. Als je die onafhankelijkheid niet borgt, kun je over een paar maanden opnieuw beginnen. En deze mensen hebben al zo lang moeten wachten, laten we het nu direct goed doen.”

Goede inspecteurs

Het is niet zo dat de huidige inspecteurs hun werk allemaal niet goed doen, benadrukt Van Veldhoven. „Absoluut niet. Waar het mij om gaat is dat er openheid en transparantie komt. Dat is de enige manier om het vertrouwen van de burgers te herstellen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.