DAL: Fusie zonder Eemsmond kan niet

Delfzijl, Appingedam en Loppersum koersen aan op de vorming van een nieuwe gemeente, waarvan ook buurgemeente Eemsmond deel uitmaakt.

De fusieplannen om te komen tot een DEAL-gemeente werden dinsdagmiddag op het gemeentehuis van Appingedam gepresenteerd. Eemsmond zelf koos eerder voor aansluiting bij Bedum, De Marne en Winsum toen dit voorjaar bleek dat de vorming van zeven gemeenten in Noord-Groningen tot één supergemeente (G7) op onvoldoende draagkracht kon rekenen.

G7

Voor Bedum en Eemsmond is de G7-herindelingsvariant inmiddels een gepasseerd station. Hoewel B en W en gemeenteraad van Appingedam unaniem hebben besloten met Delfzijl en Loppersum in zee te gaan, blijft de voorkeur van Appingedam uitgaan naar de G7. ,,Dat Bedum en Eemsmond de G7 inmiddels hebben laten vallen, is hierop niet van invloed’’, stelde burgemeester Rika Pot van Appingedam.

Zij en haar collega-burgemeesters Gerard Beukema (Delfzijl) en Albert Rodenboog (Loppersum) benadrukten dat toevoeging van alleen de Eemshaven voor hen geen optie is. ,,Wij zeggen de bestuurders in Eemsmond na dat deze gemeente ondeelbaar is’’, zei Rodenboog. Hij wijst de zogenoemde DAL-plus variant resoluut af. In zijn ogen is DAL ondenkbaar: ,,Die variant bestaat niet.’’

Haven en omgeving

Rodenboog en zijn gemeente hechten er zeer aan dat behalve de haven ook het plattelandsgebied van Eemsmond onderdeel gaat uitmaken van de toekomstige DEAL-gemeente zoals door Delfzijl, Appingedam en Loppersum bepleit. ,,Als alleen de haven zou toevallen aan de drie DAL-gemeenten ontstaat een onevenwichtig geheel. Het plattelandsdeel van Eemsmond sluit aan bij de gemeente Loppersum. Juist dit plattelandsgebied is nodig om een goede verdeling te krijgen tussen stedelijk gebied en platteland.’’

Nu Eemsmond zelf van DEAL niet wil weten, hopen Delfzijl en Loppersum dat Gedeputeerde en Provinciale Staten hun verantwoordelijkheid nemen en ingrijpen door Eemsmond alsnog in te delen bij DEAL.

Samenwerking

Volgens burgemeester Pot is op initiatief van de provincie sinds 2009 consequent ingezet op een economische ontwikkeling in DEAL-verband. ,,Op tal van beleidsterreinen werken de vier gemeenten samen. Het zou doodzonde zijn om aan al deze vormen van samenwerking nu abrupt een einde te maken. Eemsmond werkt op veel meer fronten samen met DEAL dan met BMWE.’’

Ondanks de vele raakvlakken tussen de drie partners, blijft daar dat ene grote verschilpunt: Liever nog dan DEAL hoopt Appingedam dat de provincie op inhoudelijke gronden de G7 alsnog in de benen helpt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.