DAL-raden willen nu doorpakken: uiterlijk in 2021 herindelen

De gemeenteraden van Delfzijl, Appingedam en Loppersum pakken nu door met de herindeling. Uiterlijk in 2021 willen ze samen verder.

Dat werd gisteravond duidelijk nadat de raden zich in drie gelijktijdige vergaderingen uitspraken over de plannen voor een nieuwe DAL-fusiegemeente.

Vooraf was al duidelijk dat daar in alle raden een ruime meerderheid voor was. Maar over de ingangsdatum verschilden de meningen. Het proces zou vertraging oplopen als de drie het niet eens zijn. In Delfzijl ging echter een amendement van tafel om op 2020 te koersen, terwijl Appingedam juist een voorstel afzwakte om per 2021 samen te gaan.

Vanmorgen schuiven de drie burgemeesters al aan tafel met herindelingsgedeputeerde Patrick Brouns om verdere afspraken te maken.

Raad Delfzijl neemt de tijd

De gemeenteraad van Delfzijl nam er gisteravond wat meer tijd voor dan de buren, maar er kwam wel een herindelingsbesluit. De plannen voor een fusie met Appingedam en Loppersum heeft steun van een royale raadsmeerderheid. Alleen Lijst Stulp en de Seniorenpartij zijn tegen.

Voornaamste struikelblok was de datum waarop de fusie een feit zou moeten zijn. Vooraf lag er een amendement van alle fracties met uitzondering van Stulp en de beide seniorenpartijen om te koersen op een fusie in 2020. Die ging echter van tafel op aandrang van burgemeester Gerard Beukema. Volgens hem kan er vertraging in het proces optreden als Delfzijl hierover een ander standpunt inneemt dan Appingedam. Dat wil tijd nemen tot ‘uiterlijk 2021’.

Lijst Stulp diende nog een amendement in om als streefdatum 1 januari 2021 aan te houden. Hij wil daarmee tijd kopen om uiteindelijk toch de optie DAL+ weer op tafel te krijgen, met de Eemshaven losgeweekt van de gemeente Eemsmond.

Appingedam: Nu vaart maken

De gemeenteraad van Appingedam wil vaart maken met het herindelingsproces. ‘Uiterlijk 2021 en zoveel eerder als mogelijk’ moet de nieuwe DAL-fusiegemeente van start. Daarvoor moet nog in deze raads- termijn, dus voor de raadsverkiezingen in maart, de fusieprocedure worden opgestart. Lukt dat niet, dan moet de nieuwe raad vanaf april het herindelingsproces verder vormgeven.

Dat compromis kreeg gisteravond unanieme steun van de raad. Ook Gemeentebelangen, dat eigenlijk op zijn vroegst in 2021 van start wil, terwijl de andere fracties de fusiegemeente al in 2020 rond willen hebben.

Gemeentebelangen stond aanvankelijk niet achter een D66/CDA-amendement om als streefdatum uit te gaan van ‘uiterlijk 2021’. Daarvoor moet het fusieproces snel van start, terwijl Gemeentebelangen de nieuwe raad vrij baan wil geven. Toch ging voorzitter Dries Zwart om: ,,Het is nu belangrijk dat Appingedam met één mond praat.’’

Meerderheid Lopster raad voor fusie

De gemeenteraad van Loppersum besloot gisteren te willen fuseren met Appingedam en Delfzijl. De oppositie was tegen omdat een datum ontbrak.

Alle partijen zijn in principe voor de herindeling. Er was gesteggel over het wel of niet kiezen van een datum voor de fusie. Fractievoorzitter Jacomine Meyling (D66/Gemeentebelangen): ,,Het gaat pijn doen en het gaat moeilijk worden. Wij pleiten daarom voor een snelle, korte klap. Daar hoort een datum bij.’’

De partij diende een motie in met de vraag om wel een datum te prikken. Loppersum Vooruit en de VVD wilden dit steunen, mits de partij de datum verandert naar 2021. De andere partijen steunden de motie niet. Zij willen een zorgvuldig en rustig proces. Fractievoorzitter Bé Prins van de ChristenUnie zei: ,,Wij hebben liever kwaliteit dan snelheid.

De VVD, Loppersum Vooruit en D66/Gemeentebelangen stemden daarom uit principe alsnog tegen de herindeling. Maar zij waren in de minderheid.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.