DUO niet in hoger beroep tegen geneeskundestudent

Tessa Dijkhuis (19) uit Roden kan definitief aan de studie geneeskunde beginnen. DUO gaat niet in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter.

,,Alles afwegende laten we het hier bij. Tessa kan aan haar studie beginnen'', zegt Tea Jonkman, woordvoerder van DUO. Haar inschrijving is vrijdagochtend definitief geregeld.

Toch spande het er om. Juristen van DUO en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) bestudeerden uitgebreid de uitspraak die de rechter woensdag deed. Beide waren bang voor een precedentwerking. Als Tessa Dijkhuis, ondanks haar fout, tot de studie zou worden toegelaten, kan dat voor meer studenten gelden. DUO kan dan meer rechtszaken tegemoet zien.

Tessa Dijkhuis behaalde met een gemiddeld cijfer hoger dan een 8 haar gymnasiumdiploma. Ze schreef zich in voor geneeskunde bij de RUG, maar verzilverde in juli niet haar plaatsing door op een link in Studielink te drukken, de website van DUO en onderwijsinstellingen. Ze werd uitgeschreven. Zij ging er van uit dat ze met haar hoge cijfers in een keer was geplaatst voor geneeskunde en concludeerde dat ook uit een mail van de RUG die haar feliciteerde met plaatsing.

DUO zegt dat ze in alle voorlichtingsmaterialen aangeeft dat studenten hun inschrijving moeten bevestigen. Ze krijgen daarover ook nog een mail. Dijkhuis zegt die mail nooit te hebben ontvangen. Toen ze werd uitgeschreven, spande ze een rechtszaak aan. De rechter bepaalde dat DUO haar toe moest laten tot de studie. Die uitspraak voert DUO nu uit. Dijkhuis is dolblij en vanochtend begonnen aan haar introductie geneeskunde.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.