Premier Boris Johnson wil de vaccinatiecentra rond de klok laten werken, desnoods 24 uur per dag, kondigde hij aan. Volgt Nederland de Britten en gaan we het inentingstempo drastisch opvoeren in de strijd tegen het coronavirus?

Premier Johnson wil de openingstijden van de prikcentra in Engeland verruimen en ze desnoods elke nacht laten doorwerken. De voorraad vaccin is nu de beperkende factor. Dat geldt ook voor Nederland, zegt een woordvoerder van het RIVM.

Programmadirecteur Jaap van Delden kondigde aan dat Nederland toewerkt naar een miljoen coronavaccinaties per week als de vaccinvoorraad dat toelaat. De helft komt voor rekening van de GGD, de rest wordt door huisartsen uitgevoerd. Als verruiming van de vaccinatietijden nodig wordt, is de GGD dus de partij om zo’n operatie in gang te zetten, zegt een woordvoerder van het RIVM.

’Ook overdag halen we straks een miljoen per week’

Maar voor de GGD is een 24-uursbedrijf beslist niet aan de orde, zegt Sonja Kloppenburg van de gezondheidsorganisatie. „Het is heel simpel: er zijn niet meer vaccins”, zegt ze. „Ook zonder ’s nachts te gaan prikken halen we straks al een miljoen per week.”

Nederland heeft in totaal 60 miljoen doses gekocht van zes verschillende coronavaccins. Twee fabrikanten hebben al geleverd: Pfizer/BioNTech en Moderna. Als alles goed gaat komen daar nog het ’Oxford-vaccin’ (AstraZeneca) bij plus het ’Nederlandse’ vaccin van de Leidse firma Janssen (moederbedrijf Johnson & Johnson). Ook het middel van Sanofi, Curevac en Novavax staan voor de deur.

’Ruimere openingstijden nu niet aan de orde’

Wordt de situatie anders zodra de vaccins in overvloed Nederland binnenstromen? „Dan kun je natuurlijk meer mensen gaan vaccineren”, zegt Kloppenburg van de GGD. „Als blijkt dat de openingstijden dan de flessenhals worden en niet de vaccins, dan moet je naar de openingstijden kijken. Maar dat is nu absoluut niet aan de orde, in de verste verte niet.”

Kan Nederland dan in allerijl vaccins bijkopen? Dat kan, Nederland aast op extra vaccinpakketten. Maar zo’n aankoop moet dan wel in het prikschema passen. Zo liet ons land een aanbod schieten om extra Moderna-vaccin in te slaan. Die voorraad kon pas in de herfst worden geleverd en dan zijn we inmiddels ruim voorzien.

’Iedere dag later kost levens’

Nederland had een knullige start met vaccineren maar revancheert zich inmiddels aardig, vindt de Groningse hoogleraar internationale gezondheidseconomie Maarten Postma. „Natuurlijk, iedere dag die je later begint kost levens, maar in Nederland zijn de zaken door de reuring de afgelopen weken toch wel in een stroomversnelling geraakt. Als rond de zomer de belangrijkste groepen in de maatschappij zijn ingeënt, hebben we het geweldig gedaan.”

Nederland loopt nog steeds erg achter bij andere EU-landen, omdat het de kaarten had gezet op het goedkopere en logistiek makkelijker te verspreiden Oxford-vaccin van AstraZeneca, dat vertraging opliep in de testfase. Die keus ging ten koste van de inkoop van het duurdere en diepgevroren Pfizer-middel. Dat kwam wel eerder beschikbaar.

Nederland bungelt onderaan

In Denemarken zijn al twee op de honderd mensen geprikt, Italië zit op 1,4 procent. De kleine landen Slovenië, Estland en Litouwen zitten ook al boven de 1 procent. Nederland bungelt onderaan de ijst met 0,27 procent. Bulgarije is Europese hekkensluiter met 0,24 procent ingeënt. Ook Frankrijk, Luxemburg, Finland en België zitten in de onderste regionen.

Tot dusver zijn ongeveer 2,4 miljoen Britten ingeënt tegen het coronavirus. De situatie in Groot-Brittannië is volledig anders dan in Nederland, zegt Postma, tevens lid van de Britse Gezondheidsraad. „Engeland is altijd koploper gewest met vaccins, ze hebben een geoliede infrastructuur in het snel introduceren van nieuwe vaccins, zoals tegen het rotavirus en meningokokken-b. Ze zijn beter voorbereid op acute situaties. In Engeland zijn nu bijna een miljoen tachtigplussers gevaccineerd.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus