Dag voor vrijlating steekt man andere gevangene en kan koffers weer uitpakken: 18 maanden cel

De rechtbank heeft een 30-jarige man uit Arnhem veroordeeld tot achttien maanden celstraf wegens een poging tot doodslag. Er was negen maanden cel geëist wegens zware mishandeling.

OM: Man zit 4,5 jaar celstraf uit, maar pleegt op voorlaatste dag mishandeling in Ter Apel
Lees verder

De man stak op de voorlaatste dag van zijn detentie in Ter Apel een medegedetineerde met waarschijnlijk een afgebroken sleutel in de hals. Anders dan het OM schetste, was deze actie gericht op het doden van de medegedetineerde. Volgens het OM wilde de man de medegedetineerde alleen verwonden.

Hogere straf

De rechtbank beoordeelt het steekincident anders (en ernstiger) dan de officier van justitie en komt daarom tot een aanzienlijk hogere straf.

De man ontkende de aantijgingen. Hij had op een dag na een straf van 4,5 jaar uitgezeten. Tegen de rechters zei hij dat hij zijn cel al schoon had gemaakt en zijn koffer gepakt. Klaar om te vertrekken. Zijn advocaat hield de rechters voor: er is geen enkel motief. Daar komt bij dat de verdachte tijdens de detentie op vriendschappelijke wijze omging met het slachtoffer.

Koffers weer uitpakken

Het mocht niet baten. Hij heeft de koffer weer moeten uitpakken.

Het feit dat de man ontkent, is voor de rechtbank een tweede reden geweest de straf te verzwaren. ‘Hij neemt voor zijn strafbaar handelen geen verantwoordelijkheid’.

Het slachtoffer had een schadeclaim ingediend van 5.000 euro. Te veel, vinden de rechters. Wel redelijk: 1.227 euro.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.