Dagblad van het Noorden kruipt deze week zelf in een tent op Noorderzon

Festival Noorderzon in Groningen luidt vanaf donderdag de nazomer in. DvhN is er bij. Niet alleen om verslag te doen, ook met een eigen programma in de Horatio Tent.

Voor het eerst verzorgt Dagblad van het Noorden een deel van het programma op internationaal kunstenfestival Noorderzon. Vanaf de opening op donderdag 17 augustus kunnen bezoekers in de zogeheten Horatie Tent aanschuiven bij Ons Voorland, een programma over de toekomst van Groningen.

‘Talking points’

De krant en Noorderzon hebben elkaar gevonden in de ambitie het gesprek over de toekomst van Groningen een slinger te geven. Behalve een bomvol programma van podiumkunsten van over de hele wereld, focust Noorderzon onder naam ‘talking points’ met lezingen op dichterbij. Om het belang van de regio te onderstrepen verzorgt algemeen hoofdredacteur Evert van Dijk de openingsspeech van het jaarlijkse festival.

Inspirerende sprekers nemen het publiek in de tent van DvhN drie avonden op rij mee naar het jaar 2050. Wie langs wil komen in de Horatio Tent heeft per avond twee kansen. Om 20 uur is de eerste ‘voorstelling’ en om 21.30 uur de tweede. Ze duren elk drie kwartier en staan onder leiding van gespreksleider Marijke Roskam, die de aanwezigen in de tent nadrukkelijk betrekt bij het programma. Stadsdichter Joost Oomen is elke avond aanwezig om te reageren op wat hij hoort van de visionairs en het publiek.

De Horatio tent wordt op dit moment in gereedheid gebracht voor Dagblad van het Noorden

Het avondprogramma

Het avondprogramma wordt op 17 augustus afgetrapt door futuroloog Wim de Ridder. Hij was van 2002 tot 2015 hoogleraar toekomstverkenning en toekomstonderzoek aan de Universiteit Twente en is deze avond twee keer te beluisteren. Op vrijdag 18 augustus staat de in Groningen geboren Maarten Hajer in de DvhN-tent. Deze politicoloog en planoloog, verbonden aan de universiteit van Utrecht, richt zich op het aanzien van het Groninger land in 2050. Leonie van der Steen en Marcel Heskes van het Amsterdamse bureau Squarewise, dat bedrijven helpt innoveren, sluiten op vrijdagavond af door met het publiek na te denken over duurzame vernieuwing. Hoe komen we van het aardgas af?

Rotterdammer Siemen Cox profileert zich als radicale vernieuwer en is zaterdag aan de beurt om zijn visie op Groningen te geven. Hij begon na een carrière in de financiële dienstverlening in een leegstaand tropisch zwembad in Rotterdam het ‘zwammenparadijs’ RotterZwam.

De toegang per voorstelling is 2 euro.

Digitaal monument

Ook in de middaguren is de Horatio Tent geopend. Op vrijdag 18 en zaterdag 19 augustus kan iedereen van 14 tot 17 uur kennismaken met Het Verdwenen Groningen. Dit is een project van deze krant waarin wordt bijgehouden hoeveel gebouwen als gevolg van de gaswinning in Groningen zijn gesloopt. De krant vertelt de verhalen van die panden en de mensen die er woonden. Zo vormt Het Verdwenen Groningen een digitaal monument. Toegang is hier gratis.

Het volledige programma van Dagblad van het Noorden op Noorderzon vindt u hier.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.