Dagenlange zoektocht naar vermiste student

De zoektocht naar de vermiste Wytze Pennink (18), eerstejaars student in Groningen, is nog zonder resultaat, inspanningen van familie, vrienden en de politie ten spijt.

,,Naarmate zijn vermissing langer duurt, gaan we steeds meer denken in de richting van een noodlottig ongeval’’, zegt politiewoordvoerder Ron Reinds. ,,Er is geen enkele aanwijzing die duidt op een misdrijf en hij had geen ruzie of onenigheid, blijkt uit gesprekken met mensen die hem vrijdagochtend nog hebben gezien.’’

De politie hoopt nog op tips en op extra camerabeelden van particulieren, zodat er nader onderzoek gedaan kan worden. ,,In feite houdt het spoor nu op bij Spilsluizen’’, zegt Reinds.

Tevergeefs gedregd

Daar, in de Diepenring, is zondagmorgen tevergeefs gedregd door politie en brandweer. Wytze is daar vrijdagochtend om 5.35 uur voor het laatst gezien, blijkt uit camerabeelden van winkeliers. Ook reddingshonden – in geschakeld door familie en vrienden – kwamen tot Spilsluizen, maar verloren daarna elk spoor.

Wytze rondde afgelopen zomer zijn vwo af in Bussum en kwam vervolgens naar Groningen om te studeren. Hij is lid van studentenvereniging Vindicat en woont in een studentenhuis aan de Noorderstationsstraat.

Bezorgde huisgenoten

Huisgenoten beginnen zich vrijdag in de loop van de middag zorgen te maken als Wytze nadat hij donderdagavond op stap is gegaan, nog niet thuis is en niet reageert op telefoontjes.

Ze gaan op onderzoek uit, plaatsen ’s avonds laat een oproep op Facebook waarin ze vragen naar Wytze uit te kijken. Die nacht gaan ze met een groep van 200 man, waaronder veel Vindicaters, naar hem op zoek in de binnenstad.

Zaterdag verspreiden ze massaal A-viertjes in de stad met daarop een foto van Wytze en de vraag of iemand hem gezien heeft. De flyers hangen aan vrijwel elke lantaarnpaal en boom rond en binnen de Diepenring en richting zijn huis.

300 mensen zoeken

Zaterdag aan het einde van de middag komt Vindicat opnieuw in actie. Amper tien minuten nadat de studentenvereniging een oproep doet om massaal en in samenwerking met de politie naar Wytze te zoeken, staan er 300 leden in het pand aan de Grote Markt.

In kleine groepjes kammen ze het noordelijk deel van de stad uit: dat tussen de Grote Markt en Wytzes huis aan de Noorderstationsstraat. Zonder resultaat. Fleur Ponne van Vindicat spreekt van een schok binnen de studentenvereniging. Die was de afgelopen tweeënhalve week voortdurend negatief in het nieuws, onder meer vanwege mishandeling van een eerstejaars tijdens de ontgroening. ,,Uit de opkomst voor de zoekactie blijkt wel dat wij een hechte vereniging zijn’’, zegt Ponne.

Themafeest

Wytze Pennink is op de laatste camerabeelden die er tot nu toe van hem zijn te zien in zijn eentje. Volgens de politie zwalkt hij niet, wel heeft hij alcohol genuttigd zo is uit onderzoek gebleken.

Hij is naar alle waarschijnlijkheid op een themafeest geweest, gezien de kleding die hij droeg: een rode legging met daarover een korte grijze broek en een blauw Hawaii-shirt. Waar het feest was, is onduidelijk, ook is niet bekend in welke cafés hij is geweest.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.