Dakloos na bevingsschade

Er moet een onderzoek komen naar de wijze waarop Erik Mensen uit Stedum dakloos werd nadat de NAM zijn woning had gekocht en gesloopt.

Daarvoor pleit het Groninger Gasberaad. Volgens secretaris Susan Top is het zorgelijk hoe tal van instanties met de inwoner van Stedum zijn omgegaan.

„Het is onbegrijpelijk dat mensen zo op straat komen te staan. Iedereen had meteen een verhaal waarom een ander met Mensen aan de slag moet. De zaak moet grondig worden bekeken om te voorkomen dat het weer zo fout gaat.”

Dakloos

Mensen (45), die op zijn website uitgebreid verslag doet van zijn wedervaren, werd eind februari dakloos na een schadetraject van dik twee jaar. De NAM had zijn beschadigde woning uit 1905 in Stedum gekocht voor 70.000 euro.

Na aflossing van de hypotheek hield de Stedumer, die het huis in 1999 voor 60.000 gulden kocht, 1000 euro over. Na een verblijf in een hotel en een tijdelijke woning op kosten van de NAM werd hij dakloos.

Inmiddels is zijn huis gesloopt; herbouw zou te kostbaar worden volgens de NAM. ‘Ik ben moe, leeg en sta te trillen op mijn benen. Het is over. Mijn huis is meedogenloos gesloopt door de NAM. Een bak met puin is wat resteert’, noteert Mensen op zijn site. Hij woont nu in een crisisopvang.

Uitzonderlijke situatie

Een van de instanties waar hij mee te maken heeft, de Commissie Bijzondere Situaties voor schrijnende gevallen, is nu op zoek naar een oplossing.

„We zoeken huisvesting voor hem”, zegt secretaris Sipke Benus. Volgens hem is sprake van een uitzonderlijke situatie. „Ik heb dit nog nooit eerder meegemaakt. Het is natuurlijk onwenselijk dat mensen op straat komen te staan.”

Toch heeft de Commissie haar handen op een gegeven moment ook van Mensen afgetrokken, erkent Benus.

„Hij heeft zijn huis aan de NAM verkocht. We weten niet onder welke condities. Bij de huisvesting is het vervolgens vreselijk misgegaan. Maar als je geen onroerend goed meer hebt, heb je ook geen aardbevingsschade meer en is onze rol uitgespeeld.”

‘Schrijnend’

De NAM laat weten dat ‘complexe schadedossiers te lang duren en een grote weerslag kunnen hebben op de bewoner. Dat betreuren we zeer’.

Wel wijst de NAM er op dat ‘bij dit soort dossiers veel meer speelt dan schade door aardbevingen’ en dat het gasbedrijf niet altijd de ‘aansprakelijke of verantwoordelijke partij’ is.

Nationaal Coördinator Hans Alders noemt de situatie van Mensen ‘schrijnend’. Hij wil met de betrokken partijen, waaronder NAM, Commissie Bijzondere Situaties en de gemeente, het proces nalopen en bezien welke stappen nog gezet kunnen worden om tot een oplossing te komen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.