Daklozenfoto's van boa in Groningen op social media wekken woede: 'Slapers in portiek wakker gemaakt en weggestuurd'

Hoe ver mag een boa gaan in het vastleggen van mensen? Dit is niet de gewraakte foto. Deze foto komt uit de database van Shutterstock. Foto: Shutterstock

Welk doel dient het om twee slapende zwervers in een portiek te fotograferen? Dat vragen heel veel mensen zich af na een bericht van een Groningse boa op Twitter. Vaker was er kritiek op het sociale media-gebruik van de opsporingsambtenaren. Hun uitingen zijn in strijd met een richtlijn van de politie. ‘Groningen mag zich doodschamen.’

‘Twee slapers aangetroffen in een portiek van een winkel. Wakker gemaakt en weggestuurd. #HANDHAVING050.’ Bij het bericht op het twitteraccount @handhaving050 zit een foto van twee mannen die op een stuk karton liggen te slapen.

De post wekt woede bij veel twitteraars. Want waarom is het nodig deze mannen te fotograferen? ‘Daarna lekker warm aan de koffie gegaan?’, vraagt iemand zich af. ‘Is dit de mate van compassie die er is voor dak- en thuislozen? Help ze, in plaats van ze aan te geven. Het is ronduit beschamend dat boa’s daklozen zo bespotten’, reageert een ander.

De betreffende boa heeft inmiddels gereageerd. Hij stelt dat het doel is om te ‘laten zien wat we doen’. Dat de nadruk op het wegsturen lag was ‘onhandig’, stelt de boa. Het bericht is inmiddels verwijderd.

Al vaker kritiek

Het is niet de eerste keer dat er kritiek komt op uitingen op sociale media van Groningse boa’s. Vaker gaat het over dak- en thuislozen en worden foto’s geplaatst.

In mei vorig jaar was er een vergelijkbaar voorval. Drie mannen werden toen gefotografeerd en gepubliceerd op het account van de gemeente Groningen. Bijschrift: ‘Eentje drinkt spiritus met cola. Levensgevaarlijk! Drank meegenomen en mannen een waarschuwing gegeven.’

De gemeente Groningen besloot toen het bericht te verwijderen. „We gaan extra opletten in de toekomst”, zei een woordvoerder destijds.

Dit laatste bericht lijkt aan de aandacht ontsnapt. En even zoeken op de accounts van de betreffende handhaver laat zien dat hij veel vaker mensen vastlegt en publiceert. Vorige maand postte hij over ‘een persoon die zichzelf lam had gezopen met spiritus’.

Een paar dagen geleden nog werd een wildplasser die een emmer met sopje heeft gekregen van de boa gefotografeerd en gepubliceerd. Hij is vastgelegd terwijl hij staat te boenen. Zijn opvallende kleding en schoenen zijn duidelijk zichtbaar.

In strijd met politierichtlijn

En daar lijkt het mis te gaan. Want berichten van handhavers mogen niet herleidbaar zijn naar verdachten, zo schrijft een richtlijn van de politie voor. Daarin staat: ‘Publiceren van beelden op sociale media is alleen mogelijk als beeld in combinatie met het bericht niet herleidbaar zijn tot een natuurlijk persoon.’

Kortom: de persoon moet volledig onherkenbaar zijn. Alleen een gezicht blurren is niet genoeg. Niets wat de identiteit van een verdachte kan verklappen mag zichtbaar zijn.

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) vallen onder de gemeente. De gemeente Groningen heeft meerdere telefoontjes gekregen over dit voorval.

Gemeente: ‘Het ging hier niet goed, maar een fout is menselijk’

Woordvoerder Natascha van ‘t Hooft zegt niet veel meer toe te voegen te hebben aan het vervolgbericht dat de boa’s zelf al plaatsten. „Ze hebben dit account om te laten zien wat hun werk inhoudt. Met deze tweet is dat niet op een goede manier gebeurd. Ze willen altijd in gesprek met mensen, maar dit bericht zou de indruk kunnen wekken dat het daar nu niet om ging.”

De woordvoerder wijst erop dat het account van de boa’s is en niet van de gemeente. „In die zin is het ook hun verantwoordelijkheid.” Volgens Van ‘t Hooft is het nooit de bedoeling geweest van de boa’s iemand te kijk te zetten. „We maken allemaal wel eens een fout.”

Dat er vaker foto’s geplaatst worden door de boa’s die herleidbaar zijn, is de gemeente niet bekend. Het is dus de vraag of het hier gaat om een incident. Is dat aanleiding voor verdere maatregelen? „De tweet die de boa’s hebben geplaatst na de kritiek laat zien dat ze van goede wil zijn en dat ze hier in het vervolg scherper op zullen zijn.”

menu