Damster damwand staat op barsten

De damwand in Appingedam op archiefbeeld. FOTO ARCHIEF DVHN

Een deel van de betonnen damwand langs het Nieuwe Diep in Appingedam staat op barsten. De gemeente wil zo snel mogelijk ingrijpen.

Bewoners van de Jan Leugsstraat lopen volgens de gemeente risico dat de Nieuwe Diep-wal achter hun tuinen wegzakt. De damwand is zo ver naar voren gebogen dat hij dreigt te breken, met alle gevaren van dien voor schuurtjes en terrassen.

De gemeente heeft daarom met spoed 245.000 euro vrijgemaakt om het euvel te verhelpen. Binnen vijf weken moet dat worden opgelost om erger te voorkomen. De raad heeft al groen licht gegeven maar wil wel maatregelen om verdere verrassingen in het waterrijke stadscentrum uit te sluiten.

De gemeente werkt inmiddels aan een monitoringssysteem voor de oevers langs Damsterdiep en Nieuwe Diep. Dat moet waken over verzakkingen door aardbevingen, waterpeilverlaging en bodemdaling door de gaswinning. Wethouder Martien van Bostelen presenteert in juni met een plan van aanpak aan de raad, ook voor andere zwakke plekken zoals het al jaren slepende dossier Solwerderstraat Oost.

menu