Update: Emotionele Damster raadsleden dienen motie van machteloosheid in tegen Den Haag

De gemeenteraad van Appingedam heeft woensdag een raadsbrede motie van machteloosheid tegen Den Haag aangenomen vanwege de aardbeving in Westerwijtwerd. De motie kwam nadat voorzitter Harry Rozema van de Appingedamster SP-fractie had aangegeven dat hij te emotioneel was om aan de raadsvergadering deel te nemen.

In het kort: Dit weten we tot nu toe over de aardbeving van 3.4 bij Westerwijtwerd
Lees verder

De raad van Appingedam doet in de motie een dringende oproep aan Den Haag: 'Kom tot een snelle oplossing waarin de woorden ruimhartig en menselijke maat de boventoon voeren. Niet de portemonnee.'

De raadsvergadering in Appingedam begon woensdag met een gesprek over de aardbeving in Westerwijtwerd die ochtend. Fractievoorzitter Harry Rozema nam, na de burgemeester, het woord met een emotionele speech. „Voorzitter, ik heb een rotdag gehad. En ik denk veel mensen met mij.”

Rouwproces

Rozema kreeg gedurende de dag veel telefoontjes van inwoners. Hij leeft mee met de inwoners, maar voelt de angst zelf ook. „Voorzitter, wij zijn niet veilig. Ik rouw om Groningen. Ik rouw om Appingedam. Ik rouw om onze inwoners.”

Update: 431 schademeldingen na aardbeving: negentien gevallen 'acuut onveilig'
Lees verder

Hij vroeg vervolgens toestemming om plaats te nemen op de publieke tribune. „Ik kan het niet opbrengen om de agenda, zoals die voor ons ligt, gewoon uit te voeren.”

Rozema kreeg complimenten van zijn collega’s. Ze vinden dat hij de onmacht die veel mensen voelen in het gasgebied goed heeft verwoord.

‘Steeds meer mensen redden het niet meer’

Bij fractievoorzitter Ina Schenkel-Zandvoort (CU) sprongen na het verhaal van Rozema ook de tranen in de ogen. „Ik denk dat wat we hier in de praktijk zien wat er ook in Groningen gebeurt. Steeds meer mensen redden het niet meer.”

Boze boeren protesteren in Middelstum na nieuwe aardbeving
Lees verder

Ze merkt zelf ook dat haar woede toeneemt, gaf ze toe. „De veiligheid is weg.”

Burgemeester Anno Wietze Hiemstra begrijpt de gevoelens van zijn raadsleden. Na de speech van Rozema en de reacties van de andere partijen schorste hij de vergadering tijdelijk zodat iedereen even tot rust kon komen.

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.