Damsterplein Groningen krijgt groene facelift van 1,25 miljoen

Het verlaten Damsterplein met het Nijestee-pand. Foto: archief/Corné Sparidaens

Het lelijke eendje van de Groningse pleinen, het Damsterplein, staat aan de vooravond van een ingrijpende renovatie. Tenminste, als de gemeente er geld voor vrij maakt. Landschapsarchitectenbureau OTO maakte een plan van 1,25 miljoen euro.

Met dat bedrag zou het Damsterplein een zwierig stadsplein kunnen worden. In het plan verdwijnen de verguisde roestbruine plantenbakken. Er komen ‘verblijfsplekken’ en echt groen: bomen en perkjes die via een vernuftig systeem bewaterd kunnen worden vanuit de parkeergarage onder het plein.

Weg met de racebaan

Niet alleen wordt het plein groener en intiemer: door het plein van gevel tot gevel door te laten lopen, verdwijnen de autorijbanen aan weerszijden van het plein. Het verkeer rijdt dan een stuk langzamer dan nu het geval is. Horecaondernemers aan het plein zeggen dat het verkeer langs raast en dat fietsers massaal de stoep gebruiken.

OTO maakte het plan in opdracht van de gemeente voor 18.000 euro. Het Damsterplein kampt, net als de Bedumerweg en de wijk Selwerd, met klimaatproblematiek. De overheid moet daar iets aan doen.

Achterhaald plein

,,Het Damsterplein is een typisch jaren negentig plein. Heel stenig’’, zegt Alexander Herrebout van OTO. In de jaren negentig raakte die verstening in opmars, maar het Damsterplein is opgeleverd in 2013 toen de aandacht voor het klimaat steeds groter werd. Het is in feite een achterhaald plein, waar geen evenement gehouden wordt, waar de loop niet in komt, waar de verlichting slecht is en de drugsoverlast groot. Bovenal is het er bij zonneschijn bloedheet en als het regent kletsnat omdat de hemelwaterafvoer niet functioneert.

,,Stedenbouwkundig is het een lastig plein omdat er aan twee kanten verkeer stevig doorrijdt. En doordat het Damsterdiep gedempt is, voel je er weinig van het verleden’’, zegt Herrebout. In zijn plan spelen biodiversiteit, schaduw, een fontein en bankjes de hoofdrol.

Wie betaalt die 1,25 miljoen euro?

De gemeente wil dit jaar een begin maken met de uitvoering van de plannen en stelt daarvoor 125.000 euro beschikbaar. OTO onderzoekt nu wat er met dat bedrag, een tiende van de kosten van het hele plan, mogelijk is. Of de gemeente de rest van de 1,25 miljoen euro ook wil betalen, is onduidelijk.

Omwonenden, de gemeente en ondernemers van het Damsterplein gaan wederom met elkaar om tafel over de eerste fase van de vergroening van het plein.

Lopster Veerhuis

Hans van den Bergh, die Het Lopster Veerhuis afgelopen jaar heeft veranderd in een bar-bistro, is van de partij. ,,Het plein kan een stuk aantrekkelijker en gezelliger worden, waardoor het hier leuker wordt. Wij als horeca-ondernemers juichen dat alleen maar toe. Het is goed als die plantenbakken met die nutteloze bomen verdwijnen; dat bespaart de gemeente kosten omdat ze ze ‘s zomers niet steeds water hoeven te geven.’’

Groen op het Damsterplein kan niet diep wortelen, want eronder zit de parkeergarage die druk bezocht wordt. Op de kop van het plein staat het hoofdkantoor van Nijestee.

menu