Het Damsterplein in Groningen is rijp voor een complete 'make-over'. Er wordt 1,8 miljoen geïnvesteerd in een nieuwe groene entree voor de binnenstad. 

De bedoeling is dat de stad afscheid neemt van de saaie stenen vlakte, die op dit moment nog is ingericht als evenemententerrein. Het Damsterplein is totaal verhard en heeft een paar verplaatsbare bomen. Er is echter weinig belangstelling voor het houden van evenementen.

Te heet in de zomer, te nat na een hoosbui

Op het huidige plein kan het in de zomermaanden erg heet worden. Bij zware hoosbuien is er soms sprake van wateroverlast. Voor de gemeente, bewoners en ondernemers was dat twee jaar geleden al genoeg reden om de koppen bij elkaar te steken. Met hulp van een landschapsarchitect is een schets gemaakt voor een andere invulling van het Damsterplein. Van die schets maken ze samen een uitgewerkt plan.

Groene eilanden met inheemse planten en bomen

In de nieuwe opzet worden delen van de bestrating op het plein eruit gehaald. Ze worden vervangen door ‘groene eilanden met inheemse planten en bomen. Op verschillende plekken wordt ruimte gemaakt voor de opvang van water. Dat voorkomt wateroverlast. Op de randen van ‘de eilanden’ komen zitplaatsen.

Europese Unie tikt een miljoen af voor groener plein

De gemeente Groningen krijgt een miljoen euro van de Europese Unie voor het vergroenen en het klimaatbestendig maken van het plein. Zelf stopt de gemeente acht ton in het project. Er wordt ook gekeken naar de verkeerssituatie. In 2023 moet de klus geklaard zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen