Danstalent uit Winsum voor derde keer op rij wereldkampioen (+video)

Thuis is ze verlegen, maar op het podium is Chantal de Boer (16) uit Winsum een echte entertainer. Eind augustus werd ze voor de derde keer wereldkampioen hiphop in Glasgow.

In de tuin wapperen vlaggetjes, op een kast in de woonkamer pronken grote prijzen en voor het raam hangt een bord met daarop: Chantal kampioen! Het is duidelijk dat dit het huis moet zijn van Chantal de Boer, de zestienjarige Winsumer die heel goed kan dansen.

Wereldkampioen

Zo goed zelfs dat ze eind augustus voor het derde jaar op rij wereldkampioen is geworden bij de UDO World Street Dance Championships in Glasgow. Een wedstrijd waar duizenden dansers uit heel de wereld aan meedoen. Dit keer werd ze eerste in de categorie solo Hip Hop U18 Advanced.

Met kleine oogjes en een schorre stem zit Chantal met een kop thee aan de eettafel. Het is vrijdagmiddag 12 uur en ze moet de slaap nog even uit haar ogen wrijven. De scholier is net terug uit Praag waar ze een week met haar klasgenoten uit atheneum 5 van het H.N. Werkman College heeft rondgebanjerd.

loading

Helemaal iemand anders

Chantal danst al sinds haar zesde. Een ideetje van haar ouders omdat ze zo verlegen was. Nog steeds lijkt ze een vrij schuchter meisje. Maar als de kleine blondine eenmaal op het podium staat blijft daar helemaal niets van over. Ze trekt gekke bekken, swingt over de bühne en entertaint als een podiumbeest.

„Dat vind ik er zo leuk aan, denk ik”, zegt ze. „Op het podium ben ik even helemaal iemand anders.” Het liefst danst ze in de stijl hiphop. „Dat is lekker losjes en bouncy en laag. House vind ik ook leuk. Dat is iets strakker en sneller.” Maar ook voor moderne dans en ballet draait ze haar hand niet om. Of juist wel, als de choreografie daarom vraagt.

Televisiester

De prijzenkast op haar slaapkamer puilt uit. Daar staat onder meer haar Junior Dance trofee, die won ze met een dansprogramma op televisie toen ze pas dertien jaar oud was. En dat was niet haar eerste tv-optreden. Op haar elfde stond ze al in de halve finale van So You Think You Can Dance voor kinderen.

„Nadat ik dat programma deed, begon ik meer te dansen”, vertelt ze. „Ik denk dat ik toen door had dat ik er goed in was. Maar ik deed het vooral omdat ik het heel erg leuk vond.”

Tweede thuis

Of ze nog vrije tijd over heeft? „Niet echt”, luidt het antwoord. Chantal gaat naar school, maakt haar huiswerk en gaat daarna direct door naar de Groningen Dance Center, waar ze al sinds het begin van haar danscarrière traint. „De dansschool is mijn tweede thuis. Daar zijn mijn vrienden ook.”

Eten doet ze daar. „Mijn moeder geeft me ‘s ochtends bevroren avondeten mee in een bakje en dat warm ik daar op.” Samen eten met haar ouders en jongere broertje en zusje is er voor Chantal niet bij. „In het weekend wel hoor! En ik zie ze ‘s ochtends ook.”

Fans

Chantal wordt af en toe op straat herkend. Ze heeft zelfs echt fans. Dat vindt ze maar vreemd. „Toen ik net Junior Dance had gewonnen werd ik bij een benzinepomp herkent door een meisje van mijn leeftijd. Zo vreemd!”

Af en toe heeft ze ook te maken met ‘haters’, jongeren die gemene reacties achterlaten op het internet. Maar daar trekt ze zich helemaal niets van aan. „Daar moet je niet op ingaan. Dat zijn gewoon mensen die een beetje stom doen.”

Beyoncé en Justin Timberlake

Ze was achtergronddanseres bij het RTL4 programma Dance Dance Dance , heeft al meerdere topchoreografen ontmoet en geeft zelf workshops. Staat er nog iets op haar verlanglijstje? „Ja, ik wil achtergronddanseres worden voor een grote artiest als Beyoncé. Maar, Justin Timberlake mag ook hoor!”

En als dat niet lukt? Dan wordt ze fysiotherapeut. „Het is altijd slim om een plan B te hebben.”

Vandaag wordt Chantal de Boer door wethouder Harmannus Blok gehuldigd op het dorpsplein in Winsum. Daarna geeft ze, als start van de Nationale Sportweek, een dansworkshop waar iedereen aan mee kan doen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Video
menu