Ben Grijpma, antiquair in Haren en steunpilaar van de Burcht in Wedde, is overleden op 73-jarige leeftijd. Hij leed aan kanker.

Grijpma was een Stadjer die met zijn vrouw Greetje lang een antiekzaak aan het Zuiderdiep dreef. Later verhuisden ze naar Haren waar ‘Grijpma Antiquairs’ nog altijd staat.

Grijpma was gespecialiseerd in onder meer antieke wapens en verbond zich 13 jaar geleden aan de middeleeuwse Burcht in Wedde. Dat pand werd toen gerestaureerd in opdracht van een stichting onder leiding van zakenman Frank Ferrari. Na de restauratie werd een deel van de Burcht een kinderhotel, een ander deel museum.

Bommen Berend

,,Ik kende Ben al lang en vroeg hem te helpen bij de opbouw van dat museum’’, zegt Ferrari. ,,Hij zei ja. Hij werd de curator en gaf een deel van zijn verzameling wapens, afkomstig uit het leger van Bommen Berend, de bisschop van Münster, aan het museum in bruikleen. Bij de wapens gaat het bijvoorbeeld om een granaatwerper en een kartouw, een soort kanon. Ze hebben hun vaste plek in de Burcht.’’

Grijpma kreeg het ook voor elkaar dat vanuit het Marinemuseum in Den Helder twee kanonnen uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog een plekje kregen op het Burchtterrein. Hij wees de marine op de rol van de Burcht in die oorlog – vanuit de Burcht vertrokken Adolf en Lodewijk van Nassau naar de Slag bij Heiligerlee – en stelde dat de kanonnen bij de Burcht op hun plaats zouden zijn. Zijn pleidooi had het gewenste resultaat.

,,Op andere manieren toonde hij zich ook een ambassadeur voor de Burcht’’, aldus Ferrari. ,,Hij was tevens een autoriteit op het gebied van oude wapens en werd regelmatig geraadpleegd bij archeologische wapenvondsten. Voor mij persoonlijk was hij daarbij ook een goede vriend.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen