De Don Camillo van Zandberg is niet meer

De Don Camillo van Zandberg is niet meer. Pater Jaring de Wolff is op 79-jarige leeftijd overleden. Ernstig hartfalen werd hem fataal.

Jaring de Wolff was een Fries van origine die als jongetje verhuisde naar een seminarium in het Twentse Zenderen. Hij werd broeder in de Orde van de Karmelieten, hij werd ook priester. Maar dat betekende niet dat hij een contemplatief leven ging leiden. Hij was namelijk ook gek op sport en werd gymleraar, in Veendam en Emmen.

In 1988 werd hij de pastoor van de Sint Josephparochie in Zandberg, het kleine dorp op de grens van Groningen en Drenthe. Hij betrok het mooie parochiehuis naast de kerk, vervulde zijn taken als ‘herder’ van 1000 parochianen maar deed veel meer.

Hij reed namelijk ook vrijwel dagelijks met zijn VW-busje door de regio, om oud ijzer en oud papier op te halen. Het grootste deel van de opbrengst daarvan ging naar de Filippijnen, naar ordebroeders die daar werkzaam waren.

Nukkig

De Wolff genoot van die tochten zoals hij ook genoot van het contact met zijn parochianen. Hij had in die contacten het aangenaam nukkige dat Don Camillo, de beroemde Italiaanse priester uit de boeken, ook had. Hij had ook diens postuur en verwierf zo de bijnaam Don Camillo van Zandberg. Een koosnaam waar hij trots op was en die dan ook op zijn bestelwagen stond.

De Sint Josephparochie was als een warm bad voor hem. Na zijn pensionering in 2008 bleef hij dan ook in Zandberg wonen, niet zo ver van de kerk. Hij bleef actief in de parochie en bleef met zijn busje door de regio rijden.

Jaring de Wolff was een man met een groot geloof, een grote liefde voor God. Toen hij vijftig jaar Karmelieter was, vertelde hij daarover in deze krant. Maar hij was vooral ook een mensenvriend, met een grote interesse in het wel en wee van anderen. Zandberg was de hemel op aarde voor hem en daar had hij graag nog lang willen zijn. Zijn hart wilde echter niet meer.

Morgen is er in Zandberg een avondwake voor hem. De dag erna wordt hij ter aarde besteld in Zenderen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.