De Groninger Studentenbond maakt ook melding van het meekijken in kamers van Hanzestudenten die tentamens maken

De Hanzehogeschool. Beeld ter illustratie. Foto Corné Sparidaens

Via een link kon iemand ongemerkt meekijken in de kamers van studenten van de Hanzehogeschool Groningen, die bezig waren met hun tentamen. Die online surveillance wordt door het datalek niet meer gebruikt, maar veel tentamens gaan alsnog door. Volgens de Groninger Studentenbond is dat bewijs van 'mogelijke grootschalige privacyschending' door de hogeschool.

“Surveillance mag alleen gebruikt worden als het écht niet kan doorgaan zonder studenten te bekijken. Nu toont de Hanze aan dat het wél anders kan. Daarmee bewijzen ze zelf dat ze de privacywet overtreden,” zegt Marinus Jongman, voorzitter van de Groninger Studentenbond (GSb).

Noodzakelijk

Sinds de herfstvakantie gebruikt de Hanzehogeschool het surveillancesysteem van Blackboard Collaborate. De Hanzehogeschool gebruikte het systeem omdat ze tentamens niet langer vanwege corona wilde uitstellen. Met het systeem konden ze de studenten controleren op fraude.  Voor de herfstvakantie werden de tentamens als openboektentamens of op andere manieren afgenomen.

De Tweede Kamer nam eind november een motie aan die stelt dat met beeldmateriaal surveilleren alleen mag als laatste redmiddel. De Autoriteit Persoonsgegevens sloot zich hierbij aan: alleen als het tentamen op geen enkele andere manier door kan gaan, is online surveilleren geoorloofd.

Opmerkelijk

De GSb vind het opmerkelijk dat tentamens die met monitoring gepland waren, na het datalek ineens toch zonder surveillance plaats kunnen vinden. Jongman stelt: “De Hanze schoffelt nu haar eigen argument onderuit waarom dit hele gedoe nodig was. Als de tentamens écht niet anders konden, hadden ze alle tentamens uitgesteld. Nu blijkt dus dat het onzin is. Ze bekijken studenten onnodig in hun eigen leefomgeving.”

De studentenorganisatie maakt hier melding van bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Die zal verder moeten onderzoeken of dit daadwerkelijk het geval is.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Hogescholen
Coronavirus