De Klap tot Klaploop: gezellig én competitief

Foto: DvhN Foto: Harry Tielman

Hardlopers, snelwandelaars, handbikers en sporters in rolstoel; de variëteit aan deelnemers bij de Klap tot Klaploop is groot. Evenals het plezier.

Het is een schone taak, weet Tinka Goumans (56): het uitdelen van lunchpakketjes aan alle deelnemers. Ze doet het met verve - en een grijns. „Ja, dit is Stadskanaal”, zegt ze. „Hier heeft iedereen altijd honger.

Goumans is een van de vele vrijwilligers van het hardloopevenement waaraan deelnemers uit binnen- en buitenland mee doen. Zo’n 1200 hard- en minder hardhollers, handbikers en rolstoelsporters wagen zich op deze Paasmaandag aan de loop tussen Musselkanaal en Stadskanaal.

Met losse veters over de eindstreep

Opvallend: van stress lijkt geen sprake, zowel bij de lopers als de organisatie. Penningmeester Wijte ten Cate (66) haalt lachend zijn schouders op. „Er zit natuurlijk een wedstrijdelement in, maar dat is ondergeschikt aan de gezelligheid.”

Niettemin nemen zelf de jongste deelnemers, basisschoolkinderen uit de wijde omtrek, de wedstrijd uiterst serieus. Er zijn immers podiumplekken en bekers te winnen.

Dus rennen en rennen ze, sommige 500 meter, anderen 1 of 2 kilometer, en komen ze uitgeteld, met losse veters, steken in hun zij, huilend én juichend over de streep. „Mooi hè”, zegt Goumans. „Al het drama van het leven in 500 meter.”

menu