De Korrewegwijk mist het ‘noaberschap’

Op de G100-top in de Groningse Korrewegwijk vertelden bewoners wat de wijk nodig heeft. Samen smeedden ze plannen. ,,Je mag altijd dromen.’’

Groningen De Korrewegwijk wil een Week van de Groet. Gewoon even ‘hallo’ zeggen tegen elkaar - elke eerste week van de maand bijvoorbeeld - zoals ze dat doen in een dorp. Want na groeten, zo is de hoop, komt ontmoeten. En dat mogen de bewoners elkaar hier best wat vaker.

De Week van de Groet is een van de vele plannen die zaterdag is ontstaan op de G100 van de Korrewegwijk. In navolging van de stadsbrede G1000, waarbij duizend Stadjers plannen smeedden voor heel Groningen, zijn honderd bewoners van de wijk samengekomen in het nieuwe Floreshuis om te spreken over wat de wijk nodig heeft en wat ze zelf daaraan kunnen bijdragen.

Alles verdwijnt

,,Je mag altijd dromen’’, zegt een man met baard tegen zij medebewoners aan tafel. Hij hoopt op wat meer kleinschaligheid. ,,Dat dingen weer terugkomen in de wijk. Winkels, voorzieningen. Alles verdwijnt maar.’’ De vrouw van Aziatische afkomst knikt. ,,Zorg’’, zegt zij. ,,Dat vind ik heel belangrijk.’’ De jongere man tegenover hun luistert. Hij denkt kleiner. Parkeerproblemen in de straat. En de afvalcontainer die altijd vol zit op zaterdagavond.

Het zijn de eerste verkennende gesprekken op de ochtend. Wat vind je belangrijk? Wat vind je nodig? Wat kun je zelf inbrengen? Uiteindelijk komen uit die gesprekken vier hoofdthema’s die de mensen uit de wijk belangrijk vinden: veiligheid, leefbaarheid, groen en ‘noaberschap’. Vooral het laatste thema blijkt voor veel bewoners belangrijk. Betrokken zijn, je buren helpen, weten wie er in de straat wonen. En groeten dus.

Daarna begint het echte werk. Rond die thema’s worden de plannen gesmeed. Minder auto’s en meer leefstraten, buurtmoestuinen, verbindingen tussen groene stukken, het wijkcentrum versterken, de Korreweg autovrij maken, de wijkkrant weer op papier verspreiden. Om er maar een paar te noemen.

Arno de Vries van de organisatie, die zelf in de Professorenbuurt woont - het hele organisatieteam komt uit de wijk - is tevreden. Hij is gecharmeerd van die Week van de Groet bijvoorbeeld. ,,Iedereen wil het, maar waarom doen we dat dan niet hè?’’ De verzamelde ideeën zijn niet zomaar losse flodders; afspraken met de gemeente om hier met ondersteuning serieuze projecten door en voor bewoners van te maken liggen al klaar. Er is een wijkcoöperatie voor de uitvoering. Het vervolg komt er.

Divers

Niet iedereen is zo optimistisch. Buiten staan de oudere heren Wim en Sjoerd als de mopperkonten van The Muppets na te praten. ,,Hier komt natuurlijk niks van terecht.’’ Of: ,,Plannen voor de wijk maak je niet even op een zaterdagmiddag.’’ En: ,,Je krijgt toch nooit écht iedereen bij elkaar.’’

Het was inderdaad een redelijk witte bijeenkomst, terwijl de organisatie de gemeente heeft gevraagd uitnodigingen zo gespreid mogelijk te versturen. Er waren 100 aanmeldingen, 75 bewoners kwamen opdagen. Divers was het evengoed wel, zegt Arno de Vries. . ,,Het waren zeker niet alleen de mensen die altijd op dit soort bijeenkomsten afkomen,.’’

Ook Wim en Sjoerd, heus de kwaadsten niet, zeggen bij vertrek vriendelijk gedag. Want groeten, dat vindt iedereen belangrijk.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.