De Korte neemt bisschopszetel Den Bosch in bezit

Gerard de Korte heeft zaterdag tijdens een plechtigheid in de Sint Jan in Den Bosch de zetel van het rooms-katholieke bisdom ‘s-Hertogenbosch in bezit genomen.

In zijn eerste preek in de met 1500 genodigden afgeladen kathedraal riep De Korte de gelovigen van zijn nieuwe bisdom, dat geplaagd wordt door conflicten, op de ,,onvruchtbare verdeeldheid’’ achter zich te laten. ,,Als Christus ons gekozen en aanvaard heeft, wie zijn wij dan dat wij elkaar niet zouden aanvaarden?’’, zo zei hij.

In de stoet naar de Sint Jan liepen meer dan 250 geestelijken, diakens en pastoraal werkers mee. Behalve de bisschoppen van de kerkprovincie was ook de oud-katholieke aartsbisschop Joris Vercammen aanwezig, net als predikant Arjen Plaisier, de secretaris van de Protestantse Kerk in Nederland.

De Korte was sinds 2008 bisschop van Groningen-Leeuwarden. Begin maart werd bekend dat paus Franciscus hem had benoemd in Den Bosch dat met een kwart van de 3,9 miljoen katholieken in Nederland qua zielental het grootste van de zeven bisdommen is.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.