De Marne voorop met 3D-productie

Een digitale maakplaats met een 3D-printer moet voor nieuwe bedrijvigheid zorgen in krimpgemeente De Marne.

Lokale gewassen als aardappel, koolzaad en vlas dienen als grondstof voor bijvoorbeeld bouwmateriaal. Na de zomer begint het project dat duidelijk moet maken welke vraag er leeft in de regio en met welke grondstoffen digitale fabricage mogelijk is. In een lokale maakplaats wordt hiermee geëxperimenteerd. Daarbij worden scholieren, jongeren, boeren, ondernemers, ontwerpers en inwoners betrokken.

,,Boeren moeten bijvoorbeeld binnenkort hun daken vervangen in verband met asbestsanering’’, zegt projectleider Eileen Blackmore. ,,Misschien kunnen we zelf nieuwe dakbedekking maken. Of bouwmateriaal speciaal voor het aardbevingsgebied. ’’

Blackmore, die zich vanuit haar bedrijf House of Design in de Groningse watertoren al enkele jaren bezighoudt met duurzaamheid en moderne techniek, werkt samen met de Hanzehogeschool en de gemeente De Marne. Die rekent op een impuls voor de maakindustrie en daarmee nieuwe werkgelegenheid.

,,De regio heeft veel kansen die nu nog onbenut zijn’’, meent Blackmore. ,,Er is ruimte om te experimenteren, boeren verbouwen gewassen waar we prachtige dingen van kunnen maken. We zijn rijk zonder dat we het weten.’’

Vlas, hennep, riet, pitriet, olifantsgras en koolzaad kunnen mogelijk als grondstof (filament) dienen voor 3D-printing, evenals algen, garnalendoppen en koolzaadstengels.

De maakplaats moet een plek worden waar ontwerpers onderzoek doen naar materialen en technieken, waar ouderen kennis overdragen aan jongeren, waar jongeren hun start-up kunnen vestigen en waar het bedrijfsleven kennis kan maken met digitale fabricage. Deze ‘proeftuin’ komt waarschijnlijk in Het Winkelhuis in Leens.

Hier komt de nieuwste 3D-printer Big Rep One te staan, waarmee ook meubels geprint kunnen worden. Ondernemers zijn gevraagd het apparaat mede te bekostigen; zij moeten de maakplaats op termijn overnemen.

Volgens Blackmore is er een gezamenlijk belang: bedrijven als Heiploeg, Telson en drukkerij De Marne kunnen grondstoffen en kennis leveren en hebben vraag naar bijvoorbeeld onderdelen van machines. Die kunnen ze straks zelf (laten) printen.

Op 23 september begint het project met een publieke bijeenkomst op het bedrijventerrein in Ulrum.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.