De Molenberg blijft vooral een theater

De gemeente Delfzijl laat het idee van De Molenberg als cultuurhuis met onder meer bibliotheek en kunstcentrum IVAK definitief varen. Het blijft een theater.

Het 40 jaar oude complex is wel aan een opknapbeurt toe. Het college gaat kijken wat dat betekent voor de jaarlijkse begroting. De Molenberg is een van de ‘kroonjuwelen’ die opgepoetst worden alvorens ze in de bruidsschat gaan bij de herindeling.

Een andere is het Muzeeaquarium, aldus financieel wethouder Jan Menninga (Fractie 2014) gisteren bij de toelichting op de Kadernota 2017, waarin de plannen voor het komende jaar. Hoewel duidelijk is dat de investering daarvoor groter is dan gedacht, ligt er nog geen concreet plan.

Een ander dossier waar de gemeente in 2017 op inzet is de vernieuwing in en rond het centrum van Delfzijl, zoals het nieuwe stadsstrand, het kwelderlandschap voor de kust en de samenhang daarvan met stationsgebied en Vennenplein.

Menninga schetste voor 2017 een ‘solide financiële basis’, al blijft het oppassen geblazen. Met name in de sectoren werk, jeugdhulp en zorg. Omdat de gevolgen van krimp nog niet duidelijk zijn, evenals hoeveel geld er van het Rijk komt, kan er een financieel gat vallen. De grootte daarvan is afwachten. Mocht dat de reserve van 2,3 miljoen euro voor het sociaal domein overstijgen dan wordt het beleid ‘versoberd’.

De exacte hoogte van de stijgende loonkosten van het ambtenarenapparaat wist de wethouder wel, structureel 2,5 ton meer per jaar, evenals de meevaller inzake de onroerend zaakbelasting van de NAM-locaties, dat twee ton extra oplevert.

De komende vijf jaar komt ook meer krimpgeld naar Delfzijl: 870.000 euro. De helft is voor structurele dekking, de rest voor eenmalige projecten. Zoals de kunstgrasvelden voor voetbalverenigingen Poolster en Holwierde.

Delfzijl is bijzonder ambitieus wat betreft de digitale dienstverlening en wil met zijn website bij de Top 50 van Nederland horen. Daarnaast moet de verbinding tussen arbeidsmarkt en onderwijs beter, zetten B en W in op dorpen en wijken en wordt het ambtelijk apparaat uitgebreid met 5 of 6 mensen.

Menninga: ,,Er is uit diverse fondsen een bult geld beschikbaar, voor bijvoorbeeld fietspaden. De plannen zijn er, alleen hebben we geen mensen. In de dorpen willen we verder met woningverbetering. Ook daarvoor komen we mankracht tekort.’'

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.