Sportschoolhouder Joop Aukes uit Delfzijl is weer bij de rechter om de NAM te bevechten.

De NAM vindt het ook héél erg spijtig voor meneer Aukes uit Delfzijl. Heus

Sportschoolhouder Joop Aukes uit Delfzijl is weer bij de rechter om de NAM te bevechten. Foto: DVHN

Een diepe zucht donderdag in de rechtbank in Assen. Vertwijfeld kijkt rechter Van Rossum naar de partijen die voor haar staan. Twee chique juristen namens de NAM en ondernemer Joop Aukes uit Delfzijl, die het huilen nader dan het lachen staat.

Sportschoolhouder Aukes wil van de NAM een voorschot van 150.000 euro, vooruitlopend op een claim van 13 miljoen euro wegens omvangrijke aardbevingsschade aan zijn pand en ernstige immateriële schade.

Hij probeert al jaren zijn Sportcentrum Imperial in Delfzijl Noord in de benen te houden. Corona is eigenlijk nog het minste van zijn zorgen. Sinds 2014 is hij in een verbeten strijd met vooral de NAM gewikkeld om zijn malheur vergoed te krijgen. Hoewel sommige scheuren in vloeren en muren zijn hersteld, vindt de Delfzijlster steeds nieuwe.

Bemiddelingspogingen door onder anderen Hans Alders en burgemeester Gerard Beukema van Delfzijl leidden tot niets. En hoewel Aukes na taaie juridische schermutselingen een paar ton kreeg uitbetaald, ging een groot deel van dat bedrag rechtstreeks naar huisbankier Rabo.

Zijn sportcentrum van meer dan drieduizend vierkante meter werd ooit getaxeerd op 1,6 miljoen euro, maar is nu nog maar zo’n vier ton waard. Dat betekent dat het pand onder water staat en de bank extra zekerheden wil.

Zorgen

Alsof dat nog niet erg genoeg is, trekt de gemeente Delfzijl nu ook weer aan de bel. Er zijn zorgen over de brandveiligheid van het complex. Aukes moet eigenlijk maatregelen nemen, maar heeft daar geen geld meer voor. Ondertussen staat de omzet door de schade en de coronaperikelen fors onder druk. Door dit alles gaat de gezondheid van de ondernemer en zijn gezin er onderdoor.

Advocaat Jeroen de Boer geeft in de rechtbank een sombere samenvatting van het dossier namens Aukes. ,,De instanties komen er niet uit. Aukes wil gewoon een oplossing. Hij zit als een rat in de val, kan geen kant meer op. Hij is verbitterd en geestelijk op. En de bank voert de druk ook op. Zijn gezin lijdt hier onder, er komt geen einde aan. Het bedrijf staat al zeven jaar stil. Investeringen zijn onmogelijk, het pand is steeds minder toonbaar. Gevolg: minder bezoekers.’’

Herbouw of een uitkoopregeling. Dat zijn de opties, vindt De Boer.

Niet goed onderbouwd

Dat ziet de NAM heel anders. Veel schade is namelijk wel afgewikkeld en Aukes heeft de nodige bedragen ontvangen, zegt advocaat Paul Kostwinder namens het gasbedrijf. Bovendien is de claim niet goed onderbouwd.

,,Het beeld dat Aukes probeert te schetsen dat de NAM en Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen logge, trage instanties zijn die weinig doen aan de afwikkeling klopt niet. Er is zelfs een bedrag geboden voor de afwikkeling van de schade aan de vloer. Dat heeft Aukes niet geaccepteerd. Voor meneer Aukes is het nooit genoeg.’’

,,Stel dat u een geldbedrag krijgt en dat gaat direct naar de Rabo, wat schiet u er dan mee op?’’ vraagt rechter Van Rossum aan de geplaagde ondernemer. Die denkt dat hij dan weer wat ruimte krijgt om verder te kunnen met zijn zaak.

Corona helpt niet

Van Rossum zit zichtbaar met de kwestie in haar maag. ,,Wat zou u zelf nu het liefste willen, meneer Aukes? U heeft een sportschool, corona helpt niet en u woont daar met uw gezin. Wat heeft uw voorkeur? Gerechtigheid? Dat is belangrijk, maar u moet verder met uw leven. Wilt u door met uw sportschool? Wil u uitgekocht worden?’’

Aukes probeert uit te leggen wat hij wil, maar struikelt over zijn woorden. Hij vecht zichtbaar tegen de emoties. Na zeven jaar in de bevingsmallemolen wordt het hem even te veel. ,,We zijn zo beschadigd door die gasten. Het is schandalig. Maar we moeten wat, we zijn helemaal kapot’’, weet hij uit te brengen. Zijn zoon wilde de zaak over nemen, maar Aukes zegt al jaren niets te kunnen plannen.

Indringend

Van Rossum vraagt de partijen nog eens indringend met elkaar te praten en schorst de zaak. ,,Van een bodemprocedure wordt u alleen maar arm.’’ Na een klein uur komt het gezelschap weer bij elkaar in de rechtszaal. Het gesprek was vruchteloos, dus volgt er over twee weken een uitspraak.

Aan de NAM heeft het niet gelegen, verzekert NAM-jurist Hans de Jonge. ,,De NAM krijgt veel verwijten, maar heeft zich met name in dit dossier heel erg ingespannen’’, vond hij eerder op de zitting al. En nu zegt hij begaan te zijn met Aukes. ,,Het is heel spijtig. We hebben het maximale gedaan en meer dan dat.’’

menu