De Nachtburgemeester van Groningen is niet meer

Henkie Terrasstoel, Henkie Barkruk of De Nachtburgemeester. Zo kennen de meeste Stadjers Henk Leupen. De markante man-in-pak-met-vlinderstrik werd in de jaren tachtig door toenmalig burgemeester Harm Buiter benoemd tot nachtburgemeester.

Een taak die Leupen serieus nam, want elke nacht maakte hij een rondje door de binnenstad en en tipte de politie als hij zag dat iemand in een portiek lag te slapen of als dames werden lastiggevallen. Tijdens zijn rondgang pikte hij in de cafés gratis een borreltje mee. Zijn andere bijnamen dankt hij aan de verkoop van horecameubilair.

Aimabel, charmant, gangmaker

Zeven jaar geleden verhuisde Leupen naar De Pelster, een zorginstelling van ZINN in de binnenstad. Daar voelde hij zich thuis. Hij at er in het restaurant graag een visje van de markt met een vast clubje medebewoners of ijsjes die op zijn initiatief werden gehaald. Aimabel, charmant, een gangmaker, een verbinder, een icoon in de binnenstad en het boegbeeld van De Pelster, zo typeren mensen hem. Dagelijks kuierde Leupen op z’n gemak door de buurt om uiteindelijk zijn vaste plek in te nemen; de terrasstoel links naast de deur van zijn stamcafé Proeflokaal Hooghoudt. De dagelijkse borrel had hij inmiddels vervangen door koffie.

Sportliefhebber

Als sportliefhebber keek hij deze zomer graag ’s nachts naar de Olympische Spelen. Mede door zijn beginnende dementie lukte het hem daarna niet om weer in zijn normale ritme te komen. Na een korte ziekenhuisopname verkaste hij een maand geleden in broze gezondheid naar zorginstelling De Brink in Helpman.

Proosten

Vorige week donderdag nog zat hij – ijdel als hij bleef – in de kappersstoel om zijn haar en snor bij te laten werken. Op maandag 19 september is Henk Leupen op 78-jarige leeftijd gestorven.

Maandagochtend om 10.00 uur is er een gemeentelijke uitvaart bij Algemeen Belang aan de Esdoornlaan. Na afloop is de deur van zijn stamcafé aan het Gedempte Zuiderdiep open om op De Nachtburgemeester te proosten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.