Het beeld van Groningen: De Nieuwjaarstocht naar Leek

In een nog niet eens zo heel grijs verleden kon je in hartje Leek volwaardige goederentreinen zo door de Tolberterstraat zien rijden. Foto: Persfotobureau D. van der Veen

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: spannend treinverkeer.

Anno 2021 is het nauwelijks voor te stellen, maar in een nog niet eens zo heel grijs verleden kon je in hartje Leek volwaardige goederentreinen zo door de Tolberterstraat zien rijden. Vanwege de verkeersveiligheid ging het met een slakkengangetje, dat wel. Toch kon zo’n gevaarte voor de argeloze automobilist een aardige verrassing opleveren

De in 1913 gestarte Drachtster Tram stopte kort na de oorlog met het personenvervoer tussen Drachten en Groningen. Toen in 1985 de laatste goederentrein reed kwam er definitief een einde aan deze toch wel spannende combinatie van spoor- en wegvervoer.

Op 1 januari 1972 vond er een door het Nieuwsblad van het Noorden georganiseerde Nieuwjaarstocht plaats. Honderden liefhebbers grepen de kans om nog eens per trein van Groningen naar én dwars door Leek te reizen. Eenmaal uitgestapt kon men onder meer een wandelroute lopen en het kerkje van Midwolde bezichtigen.

Rails en bielzen van de Drachtster Tram zijn ten prooi gevallen aan nieuwbouwplannen en herinrichtingsdrift. Maar voor wie weet waar te kijken zijn in het landschap delen van het tracé nog steeds te herkennen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Het beeld van Groningen
menu