De Noordelijke Spinozaprijswinnaars op een rij

De 22e winnaar van de Spinozaprijs wordt vrijdagmiddag bekend gemaakt door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De Spinozapremies zijn de hoogste wetenschappelijke onderscheidingen in Nederland. De prijs werd vijf keer eerder door een Noorderling gewonnen.

Drie of vier in Nederland werkzame onderzoekers die tot de top van de wetenschap behoren, krijgen de prijs. De premie is een eerbewijs, maar ook een stimulans voor verder onderzoek.

De prijs is vernoemd naar Baruch Spinoza (1632-1677), de internationaal vermaarde Nederlandse wetenschapper en volgens de NWO een sprekend voorbeeld van vrijheid van onderzoek.

1996
De eerste Groninger onderzoeker die een Spinozapremie won was hoogleraar natuurwetenschap George Sawatzky in 1996. Sawatzky (Canada, 1942) is een Nederlands-Canadees natuurkundige. Hij kreeg vier miljoen euro voor onderzoek binnen de vastestoffysica.

2000
Vier jaar later volgde Dirkje Postma (Nij Beets,1951), hoogleraar pathofysiologie van de ademhaling. Zij hoort bij de toponderzoekers in de wereld op het gebied van astma en de longziekte COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease). Dankzij het onderzoek van Postma maken artsen nu onderscheid tussen astma en COPD.

2004
In 2004 won hoogleraar organische chemie Ben Feringa (Bargercompascuum,1951) de prijs. Hij kreeg 1,5 miljoen euro voor zijn werk aan moleculaire motors en uiterst selectieve katalysatoren. Feringa is verbonden aan de RUG. Zijn onderzoeksprestaties zijn zo uitzonderlijk dat hij gezien wordt als één van de meest creatieve en productieve chemici ter wereld. Op meerdere terreinen van de chemie brak hij door, zoals op het gebied van organische synthese, de katalyse, de supramoleculaire chemie en de nanotechnologie.

2014
Theunis Piersma kreeg (Hemelum, 1958) in 2014 de Spinozapremie. Piersma is hoogleraar Trekvogelecologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en als waddenbioloog verbonden aan het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). Met een internationaal onderzoeksteam onderzoekt hij hoe klimaat, voedsel, roofvijanden, ziektekiemen en historisch-genetische achtergrond wad- en weidevogels beïnvloeden.

2015
Vorig jaar won Cisca Wijmenga (Drachten 1964) de prijs. Zij is hoogleraar humane genetica aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze ontving een premie van 2,5 miljoen voor haar onderzoek over de belangrijkste genetische factoren bij complexe erfelijke ziekten, zoals coeliakie (glutenintolerantie). Wijmenga is nationaal, maar ook wereldwijd een van de meest vooraanstaande onderzoekers op het gebied van complexe genetica.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.