De Oosterparkwijk weet raad

De Oosterparkwijk viert de komst van een Cooperatieve Wijkraad. Foto Geert Job Sevink

De Oosterparkwijk in de stad krijgt in het najaar de eerste Coöperatieve Wijkraad van het land. Dinsdagmiddag konden bewoners vast kennismaken met dit idee.

Ze hebben geen idee waarom er een feest is opgetuigd middenin de wijk, de drie vrouwen die buiten aan een tafel voor het Jongerencentrum Oosterparkwijk (JOP) sigaretjes roken en keuvelen over bingo en aanverwante wijkzaken. Maar gezellig en lekker is het zeker, al dat (gratis) eten en drinken in de openlucht.

Het is dinsdagnamiddag en langzaam duiken steeds meer nieuwsgierige Oosterparkers op aan de Klaprooslaan. ,,We hebben gezegd: als we na de zomer elf wijkbewoners uitnodigen in onze wijkraad, geven we voor de zomer een feest met en voor de wijk’’, zegt Wieke Paulusma.

Elf wijkbewoners

Paulusma, actief D66-lid en Oosterparker, is een van de initiatiefnemers van de Coöperatieve Wijkraad: een door loting ‘gekozen’ raad waarin elf wijkbewoners samen met zes (adviserende) raadsleden en een panel van vierhonderd wijkbewoners beslissingen nemen over de wijk.

De Oosterparkwijk is de eerste wijk in Nederland die experimenteert met deze vorm van democratie. Dit najaar moet de wijkraad geïnstalleerd zijn. Tot die tijd maken de initiatiefnemers zo veel mogelijk reclame voor het plan.

Teleurstelling in politiek

Een goed idee, vindt buurtbewoonster Karin de raad. Ze wil niet met haar achternaam in de krant, wel zou ze graag in de raad zetelen om zo meer inspraak te krijgen in dingen die in de wijk gebeuren.

,,Nu zie je vaak dat de gemeente toch doet wat ze zelf wil’’, zo is haar ervaring in Beijum, haar oude wijk waar ze betrokken was bij de herinrichting van Plein Oost.

Paulusma herkent deze teleurstelling in ‘de politiek’ bij burgers wel. Juist daarom maakt ze zich hard voor de wijkraad. ,,We willen dat het gesprek weer in de wijk plaatsvindt en niet in het stadhuis.’’

Om deze gedachte kracht bij te zetten, beklimt burgemeester Peter den Oudsten het podium. De oude manier van politiek bedrijven werkt niet meer, betoogt hij. ,,Dus doet de gemeente een stap terug en kijken we hoe de invloed van mensen uit de wijk het best tot zijn recht komt.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen