Pieter Smitbrug tussen Winschoten en Blauwestad is geopend. Deze brug is met haar 800 meter de langste fiets- en voetgangersbrug van Europa

Fleur Gräper-van Koolwijk (rechts) en Cora-Yfke Sikkema openen de Pieter Smitbrug. Foto: Eigen foto

Gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk van Groningen en burgemeester Cora-Yfke Sikkema van Oldambt hebben maandag de Pieter Smitburg tussen Winschoten en Blauwestad geopend. Deze brug heeft een lengte van 800 meter en is daarmee de langste fiets- en voetgangersbrug van Europa.

Met de opening van de brug gaat een lang gekoesterde wens van inwoners van het gebied in vervulling. Vanuit Blauwestad kunnen ze makkelijker en sneller bij de voorzieningen in Winschoten komen, zoals scholen of winkels. Omgekeerd kunnen inwoners van Winschoten sneller naar recreatieve voorzieningen rond het Oldambtmeer.

De brug is vernoemd naar Pieter Smit, de in 2018 overleden oud-burgemeester van Oldambt.

Vier gecombineerde bruggen

De 3,5 meter brede brug bestaat uit vier gecombineerde bruggen: over het Winschoterdiep, over de A7, over de ecologische zone en over het Oldambtmeer. Fietsers en wandelaars kunnen de brug op drie plekken op en af.

De brug bestaat vooral uit duurzaam tropisch hardhout met een FSC-keurmerk. De energiezuinige ledverlichting geeft een minimale lichtvervuiling en heeft geen invloed op het dierenleven.

Brug kruist vliegroute vleermuizen

De brug kruist de vliegroute van vleermuizen. Daarom zijn er op strategische plekken bomen geplant. Zo kunnen vleermuizen ook de jachtvelden aan de andere kant van de brug bereiken.

Aan de onderkant van de brug hangen op verschillende plekken nestkasten voor vogels.

Aan de kant van Blauwestad is aan de voet van de brug een zandwal aangelegd. Hier kunnen oeverzwaluwen hun nesten bouwen.

Overdracht aan gemeente Oldambt

De Pieter Smitbrug is een project van de provincie Groningen, gemeente Oldambt en projectbureau Blauwestad. Met de officiële oplevering draagt de provincie de brug over aan de gemeente Oldambt.

Fietsers en wandelaars kunnen de brug vanaf nu gebruiken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu