De Pisa van Meeden gaat tegen de vlakte

Het dorp Meeden verliest binnenkort een markant object. De uit 1914 daterende graansilo, ‘ de Pisa van Meeden’, gaat later deze maand tegen de vlakte.

De graansilo was decennia lang als opslagplaats het domein voor diverse graansoorten. Boeren reden na de oogst af en aan met hun granen. Argeloze passanten snoven de aroma op. De graansilo deed al geruime tijd geen dienst meer als opslagplaats voor graan.

Strategische aankoop

Wim Smid, eigenaar van het gelijknamige autobedrijf, kocht de graansilo van zijn vroegere buurman Johan Sprik. Tot 2008 brachten de landbouwers uit het dorp hun graan naar Sprik. Economisch kon het niet meer uit voor granenboer Sprik. Hij gooide de silo op slot. In de afgelopen jaren meldden zich verschillende potentiële kopers aan de deur. Eentje wilde er een restaurant beginnen. Woonstichting Groninger Huis in Zuidbroek had enkele jaren geleden plannen om op het terrein maximaal vier woningen te bouwen. Zover kwam het niet.

‘ Een zakelijke en strategische aankoop’, zo omschrijft Smid de aankoop van de graansilo. Later deze maand wordt de silo afgebroken. Het verwijderen van asbest duurt twee dagen, het afbreken van het gebouw neemt nog eens zeven dagen in beslag. Wat overblijft, is een kaal terrein dat Smid in eerste instantie gaat gebruiken als parkeerplaats voor zijn eigen auto's en die van klanten.

'Je kunt er dus echt niets mee'

"Ik begrijp de mensen die zeggen 'wat jammer', maar je kunt helemaal niets meer met de graansilo", vertelt Smid. Hij liet aannemers komen. Die moesten bekijken wat Smid eventueel met het ruim een eeuw oude pand kon doen. "Ze hadden allemaal maar één advies: Sloop de graansilo."

Het gebouw lijkt van buiten heel wat, maar de graansilo telt vijf verdiepingen met veel kleine ruimten. Bovendien zit er asbest in het gebouw. Er was, zo zei Sprik ooit, maar ruimte voor twaalf fietsen. Anders gezegd: Je kunt er dus echt niets mee.

Social sofa

,,Sprik wilde zijn huis bij de graansilo verkopen. Op voorwaarde dat de silo gesloopt zou worden. Dat was zijn eis", zegt Smid. In eerste instantie kocht hij de silo om af te zijn van het recht van overpad. Nu hij eigenaar is van de silo, en nog belangrijker, van de grond kan Smid in de toekomst wellicht zijn bedrijf uitbreiden.

Voor Meedenaren verdwijnt de silo niet helemaal uit beeld. Het gebouw heeft een prominente plaats gekregen op de op 15 oktober vorig jaar onthulde social sofa (verhalenbank) bij het dorpshuis.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.