De Ploumen-pluim: nieuwe prijs om te vieren wat vrouwen doen

Nieuw: Ploumen-pluimen. Vandaag, op internationale vrouwendag, worden ze uitgereikt aan vrouwen uit het Noorden die bijzonder werk verrichten.

Aandacht genereren voor toffe dingen die vrouwen doen, daar zijn de pluimen voor bedoeld.

„Het is belangrijk om om te zeggen dat er meer vrouwen in de politiek moeten, maar soms is het ook leuk om juist de goede dingen te benadrukken”, zegt PvdA-lijsttrekker Laura Broekhuizen uit de gemeente Oldambt.

Samen met Natasja Lubbers en Yvette de Raad - PvdA-lijsttrekkers in Assen en Veendam - bedacht ze daarom de Ploumen-pluimen.

Succesvolle actie tegen Trump

De pluimen zijn vernoemd naar PvdA’er Lilianne Ploumen, die als minister van Ontwikkelingssamenwerking vorig jaar bijzonder succesvol optrad tegen de anti-abortusmaatregelen van Donald Trump.

De Amerikaanse president schrapte de financiering aan projecten rond anticonceptie, abortus en seksuele voorlichting, iets waar zijn voorganger Barack Obama zo’n 600 miljoen dollar per jaar voor uittrok.

Ploumen lanceerde daarop She Decides, een internationale beweging met als doel geld op te halen om de projecten alsnog te financieren. Zo’n zestig landen en duizenden particulieren brachten vervolgens zo’n 400 miljoen dollar bijeen.

Aletta Jacobsprijs 2018

Voor haar inzet voor de rechten van vrouwen en meisjes over de hele wereld ontvangt Ploumen donderdag de Aletta Jacobsprijs 2018 van de Rijksuniversiteit Groningen.

Daar kunnen we meer mee doen, dachten de drie noordelijke PvdA-vrouwen. Daarom reiken ze vandaag de eerste Ploumen-pluimen uit, in de gemeente Oldambt, in Assen, in Veendam en in Groningen.

En dat is slechts het begin, zegt Broekhuizen. „We gaan dit elk jaar doen. Zo ontstaat een netwerk van bijzondere vrouwen die veel aan elkaar kunnen hebben. We moeten vieren wat we doen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.