De Spaanse Vlieg (laatste, klassieke drogisterij van Groningen) sluit de deuren

Bart Boonstra, drogist en huisarts ineen in De Spaanse Vlieg, helpt een klant. Foto Peter Wassing

Drogisterij De Spaanse Vlieg in Groningen scheidt ermee uit. Het is de laatste klassieke drogisterij van de stad, een van de laatste van de provincie. Bart Boonstra neemt afscheid met wat spijt.

De schappen staan nog vol met poeders, pillen, zeepjes en ’goede oude huismiddelen’ als wonderolie en Toco-Tholin. De ene na de andere vaste klant komt binnen en reageert op de opheffingsuitverkoop-plakkaten op de ramen. ,,Jammer’’ en ,,Niet zo mooi’’ zeggen ze tegen Bart Boonstra van drogisterij De Spaanse Vlieg. ,,Wat doe je ons nou aan?’’, vraagt een mevrouw.

Pensioen

Boonstra legt het keer op keer en geduldig uit. Dat hij 60 jaar is en met pensioen gaat. Dat hij een geweldige opvolger had gevonden in een vrouw die beschikte over de juiste papieren en ervaring, maar dat ze het financieel niet rond kon boksen. Dat zijn vrouw staat te popelen om eropuit te gaan met de camper. Hij ook wel, maar tegelijkertijd vindt hij het lastig om De Spaanse Vlieg te sluiten, want hij is verknocht aan zijn vak.

Verstopte holtes

Dat zit ‘m in de kennis die hij kan overdragen, in het luisterend oor dat hij dagelijks biedt, aan de adviezen die hij verstrekt. Verstopte holtes? Laat dat maar aan Boonstra over. ,,Eerst neusspray en dan een kwartiertje later stomen met kamille, een natuurlijke ontstekingsremmer die verzachtend werkt.’’

Ebel Ebels

Boonstra, opgeleid als elektrotechnicus, nam 31 jaar geleden de drogisterij van zijn vader over, aan het Wielewaalplein in de stad. Na 21 jaar werd daar een flat gebouwd en kwam De Spaanse Vlieg aan de Paterswoldseweg te koop. Oprichter van De Spaanse Vlieg - met de eerste vestiging aan de Nieuwe Ebbingestraat in drogisterij Ebel Ebels - was meneer Nip die met pensioen ging, maar het tot op de dag van vandaag niet kan laten om een dag per week in de zaak mee te werken.

Driekleurig viooltje

Dat had Boonstra ook graag gedaan. Dan kon hij zijn kennis over homeopathische middelen en wijn maken blijven overdragen, dan schepte hij nog geregeld papieren zakjes vol met drop of verse theesoorten. Driekleurig viooltje helpt tegen jeugdpuistjes, zou hij zeggen. Berkenblad en guldenroede werken vochtafdrijvend.

Tot 1 juni kan het nog en dan sluit de laatste klassieke zelfstandige drogisterij van de stad.

menu