De Streekboer bezorgt vanaf deze week de Voedseldoos: box vol lokaal eten voor de klant, inkomsten voor Noordelijke boeren in coronatijd

De Streekboer komt in samenwerking met Lokaal Kilo's Schuiven met een maaltijdbox vol streekproducten. Afbeelding via Lokaal Kilo's Schuiven / De Streekboer

Corona is niet alleen funest voor horeca, maar ook voor de kleinschalige boerenbedrijven die vaak voornamelijk aan die horeca leveren. Samen met het Groningse Lokaal Kilo’s Schuiven heeft De Streekboer uit Drachten daar iets op bedacht: de Voedseldoos.

„Het is ontiegelijk druk”, vertelt Sandra Ronde van De Streekboer. En dat terwijl haar nieuwe maaltijdbox nog niet eens officieel te bestellen is. „Er zijn al zo’n 200 boxen via voorinschrijving gereserveerd, onder andere omdat de Rabobank 110 dozen heeft besteld voor de Voedselbank.”

‘Juist in crisis willen mensen graag goed eten’

Brood, zuivel, fruit, en twee avondmaaltijden voor drie tot vier personen, allemaal rechtstreeks afkomstig van boeren uit Groningen en Friesland: dat zit in de Voedseldoos, die je vanaf dinsdag à 45 euro kunt bestellen in de webshop van Ronde. Ze startte De Streekboer in 2015 samen met Janco Heida. „Om ervoor te zorgen dat voedsel op een betere manier van boer naar bord komt.”

Klanten bestellen online hun boodschappen en halen die op vanaf een afhaalpunt in Groningen of Friesland. Ronde merkte de afgelopen weken al dat het steeds drukker werd. „Juist in tijden van crisis willen mensen graag goed, gezond, lokaal eten”, denkt ze.

#supportyourlocals ondersteunt kleinschalige producenten

Tegelijk zijn de boeren een groot deel van hun afzetmarkt tijdelijk kwijt: de horeca. „Vorige week is in Amsterdam al het initiatief #supportyourlocals begonnen, om lokale producenten te steunen en korte voedselketens op te zetten”, zegt Ronde. „Dat willen wij hier ook.”

De Streekboer sloeg de handen ineen met Wilbert van de Kamp en Ritzo ten Cate, die in Groningen onder de noemer Lokaal Kilo’s Schuiven de handelscontacten tussen plaatselijke boeren en horeca versterken. Hulp komt ook van Rondes ‘loyale’ vaste klanten, die aanbieden te helpen met thuisbezorgen. „De saamhorigheid is heel groot.”

Zachte geitenkaasjes (en de rest is een verrassing)

Ze is nog hard op zoek naar vrijwilligers, niet alleen voor de bezorging, maar ook voor het vullen van de dozen. „Wat er precies in komt, hangt af van wat de boeren over hebben”, zegt Rond. „Zachte geitenkaasjes bijvoorbeeld, dat is typisch iets dat normaal gesproken veel naar restaurants gaat.”

Donderdag en vrijdag worden de boxen gevuld, vrijdag en zaterdag worden ze bezorgd. Het doel is om dit weekend duizend Voedseldozen bij klanten te brengen. En daarna? „We gaan zien hoe het loopt”, zegt Ronde lachend. „Misschien kunnen we de Voedseldoos standaard blijven aanbieden, maar we bekijken het hier nu ook week voor week.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen