De Toekomst voor 423.000 euro geveild

De leegstaande en verpauperde strokartonfabriek De Toekomst in Scheemda is woensdag geveild voor 423.000 euro.

Wie het winnende bod heeft geplaatst is nog niet bekend gemaakt. De bank moet het complex nog voor dit bedrag aan de koper gunnen.

De opbrengst van de veiling valt Richard Dieteren van BOG Auctions niet tegen ook al werd eerder een beoogd verkoopbedrag van een miljoen euro gesuggereerd. ,,Het is moeilijk de waarde van dit complex aan te geven. Gezien het aantal vierkante meters dat je in bezit krijgt, is het een laag bedrag. Er moet nog wel voor 1,6 miljoen euro gesaneerd worden.” Er zit asbest in het complex. De provincie stelt daar een subsidie tegenover.

Dieteren zegt dat er veel belangstelling was voor het complex. Op de site werd de kavel meer dan 10.000 keer bekeken. Toch brachten maar weinig belangstellenden een bod uit.

De nieuwe eigenaar moet flink investeren. ,,Er zit bijna geen glas meer in het gebouw. Een glaszetter kan een faillissement voorkomen als hij deze klus krijgt”, schetst Dieteren. Het pand kwam decennia terug in handen van de inmiddels ovelrden eigenzinnige zakenman Hendrik Jelle Schoenmaker uit Midlaren die het pand bewust liet verpauperen. Enkele jaren terug werd het pand voor veel geld gerestaureerd. Een nieuwe bestemming werd nooit gevonden. Filmmaker Paul Verhoeven nam er scenes voor de film Zwartboek op. De laatste jaren was het complex opnieuw speelbal van verval en vernielingen.

Hij verwacht niet dat het complex, dat sinds de renovatie enkele jaren terug, weer leeg staat, snel een invulling zal krijgen. ,,Er zit nog veel werk in en en er moet een goede invulling gevonden worden. De toekomst moet uitwijzen of deze investering in De Toekomst een goede is.”

De strokartonfabriek werd in 1908 gebouwd op 23 hectare grond. De executieveiling vond plaats in opdracht van de hypotheekhouder ING-bank.

Foto’s: Impressies van De Toekomst tijdens de enkele weken terug gehouden kijkdag. Foto’s: Dvhn/Tammo Beishuizen

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.